Đurić: Ni Bajazit nije ugasio naše škole, pa neće ni Tači

Izvor: RTS, 17.Mar.2016, 05:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Ni Bajazit nije ugasio naše škole, pa neće ni Tači

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je kao neozbiljan poziv Hašima Tačija da Srbija prizna Kosovo i Metohiju, dodajući da se pretnjama i šovinističkim i nacionalističkim ispadima nikuda neće stići.
Marko Đurić poručuje da Beograd nikada neće dozvoliti da srpske institucije budu skrajnute. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Mogu samo da se nasmejem. Mi želimo normalne odnose sa Albancima, ne želimo svakog dana da se prepucavamo preko medija. Mislim da bi neuporedivo odgovornije i ozbiljnije bilo da, umesto što prodaju velikodržavne i separatističke snove, razmisle o tome kako da zaposle tih 40 do 60 odsto nezaposlenih u našoj južnoj pokrajini", rekao je Đurić novinarima u Beogradu.
Đurić je rekao i da Hašim Tači i Edita Tahiri, koja je ministarka za dijalog, mogu samo da sanjaju o gašenju srpskih institucija na Kosovu i Metohiji.
"Ni sultan Bajazit nije ugasio naše škole i bolnice, pa neće ni Hašim Tači ni Edita Tahiri", istakao je Đurić.
Ocenio je da je to veoma ružna poruka Srbima.
"To je poruka Srbima koja kaže – mi vas ne želimo ovde. Uveren sam da većina odgovornih, ozbiljnih i poštenih ljudi ne razmišlja na taj način. A mi nikada nećemo dozvoliti da naše institucije budu skrajnute", istakao je Đurić.
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Beogradu i Prištini potreban kompromis koji će omogućiti bolju budućnost, te da Srbija treba da prizna Kosovo i da ne sprečava, kako je rekao, njegovu međunarodnu integraciju, piše prištinska Koha ditore.
"'Trepča' je srpska, nećemo dozvoliti gaženja prava"
Đurić je izjavio da je kombinat "Trepča" srpski i da Beograd neće dozvoliti nikome da se igra sa srpskom imovinom. "Bilo kakav pokušaj da se "Trepča" na protivpravan način oduzme značio bi kršenje i gaženje prava", rekao je Đurić novinarima u Beogradu.
Istakao je da svi imovinski odnosi treba da se rešavaju na civilizovan način, a ne pretnjama ili na sednicama vlade koje služe za domaću političku upotrebu, kao što je bila jučerašnja u Prištini.
Đurić je rekao da je siguran da i oni koji danas pokušavaju da sami rešavaju sudbinu "Trepče" odlično znaju da Srbija i poverioci "Trepče" imaju sve papire koji dokazuju da je "Trepča" vlasništvo Republike Srbije, odnosno firme čiji je vlasnik Republika Srbija.
Prema njegovim rečima, izlišno je i podsećati da se najveći deo rudnih žila u vlasništvu "Trepče" koje se eksploatišu u okviru kombinata "Trepče" nalaze ispod centralne Srbije.
"Postavljam pitanje kako to (Isa) Mustafa misli da vadi tu rudu ispod centralne Srbije iz jama 'Trepče' u kojima rade hiljade srpskih rudara na severu Kosova i Metohije", upitao je Đurić.
Đurić je ocenio da o odnosu prema srpskim predstavnicima na Kosovu i Metohiji najbolje govori činjenica da su im ponuđena dva od 13 predstavnika u Odboru za izradu Nacrta zakona o "Trepči" da ne bi imali pravo veta i pravo da zaustave te odluke, iako je potpuno jasno da Srbija i srpske institucije imaju ubedljivo većinsko vlasništvo nad "Trepčom".
Kosovska vlada juče je formirala komisiju koja će se baviti Nacrtom zakona o "Trepči".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.