Đurić: Karantin od 12.00 do 6.00 časova ujutru u Severnoj Mitrovici i Zvečanu jedini način za zaštitu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2020, 08:18

Đurić: Karantin od 12.00 do 6.00 časova ujutru u Severnoj Mitrovici i Zvečanu jedini način za zaštitu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da je mera karantina od 12.00 do 6.00 časova ujutru u Severnoj Mitrovici i Zvečanu jedini način da se zaustavi širenje korona virusa.

On je sinoć pozvao građane da se pridržavaju ovih mera zato što je, kako je rekao, svako od nas prva linija fronta u borbi protiv zla koje nas je snašlo.

"Od svakoga od nas zavisi koliko brzo ćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izaći na kraj sa korona virusom i koliko brzo ćemo moći da se vratimo našim normalnim životima, i što je još važnije, od svakog od nas direktno zavisi koliko ćemo uspeti da zaštitimo naše porodice, naše komšije, naše najmilije i naš grad", kazao je Đurić.

On je podsetio da je od danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu zabranjeno kretanje od 12 do 6 časova ujutro i pozvao je građane da budu odgovorni i da budu složni kao i do sada.

"Uvek smo do sada hrabrost pokazivali time što smo izlazili na most, izlazili na ulice, branili naš grad, branili naše Kosovo i Metohiju. Pozivam vas da danas hrabrost pokažemo tako što ćemo ostati u svojim domovima, tako što ćemo pokazati da imamo hrabrosti da ostanemo kod kuće", rekao je Đurić za tv Most.

Dodao je da su povodom pandemije korona virusa preduzete ozbiljne, sveobuhvatne i prave mere za zaštitu od "pošasti koja muči, ne samo celu našu zemlju, nego i čitav svet".

Naveo je da su na Kosovo isporučene velike količine zaštitne opreme za bolnice u srpskim sredinama.

"Ovih dana zapošljavamo i 75 lekara sa Nacionalne službe za zapošljavanje i 200 medicinskih sestara, to znači da ćemo sve resurse koje imamo na raspolaganju staviti u funkciju borbe protiv ove opake bolesti", naveo je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao i da je veoma važno da svako od nas ponese svoj deo odgovornosti i da svako od nas ima odgovornost za uspeh koji treba zajednički da postignemo.

On je kazao da je uveren u to da ćemo za nekoliko nedelja biti u prilici da nastavimo sve dobre stvari koje smo započeli u našim sredinama na Kosovu i Metohiji, obnovu škola, puteva, izgradnju novih privrednih kapaciteta, da kao narod na Kosovu i Metohiji opstanemo.

"Ali da bismo to vreme dočekali u dobrom zdravlju, snažni, moramo sada da se povinujemo onome što nam kaže struka, a struka nam kaže da je mera karantina od 12 do 6 časova ujutru jedini način da zaustavimo zlo koje nas je snašlo", rekao je Đurić.

Upitan da li na severu KiM mere za kontrolu epidemije propisuje Beograd ili Priština i da li među tim merama ima razlike, Marko Đurić je za Radio Beograd rekao da Srbi na KiM i naše institucije imaju samo jednu majku, a to je Srbija.

Ipak, Đurić naglašava da je ovo je vanredna situacija koja ne poznaje etničke i administrativne barijere.

"Naše institucije na terenu sarađuju i sa institucijama privremene samouprave u Prištini i mi smo ih ohrabrili u tome da razmenjuju informacije i da sarađuju sa svim akterima - od KFOR-a do privremenih institucija u Prištini", navodi Đurić.

On dodaje da se pre neki dan gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice, Goran Rakić, na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici našao sa albanskim gradonačelnikom južnog dela grada.

"Ja sam lično to podržao zato što smatram da je u ovom trenutku jako važno da se uspostavi tesna saradnja. Ništa nismo uradili ako mi suzbijemo epidemiju u našim sredinama a u njihovim sredinama gde su oni apsolutna većina se epidemija nekontrolisano širi", istakao je Đurić.

On je naveo da se saradnja postoji i ona se ogleda i u testiranju.

"Pošto želimo da što veći broj ljudi bude testiran, u nekim našim sredinama ljude su testirali i mobilni timovi iz Prištine i naše zdravstvene institucije, kao što na mnogo mesta imamo situaciju da se građani albanske nacionalnosti obraćaju našim zdravstvenim institucijama. Smatram da mi pokazujemo ozbiljnost i odgovornost time što smo otvorili vrata našeg zdravstvenog sistema za sve ljude", rekao je Đurić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.