Đurić: Idem na KiM, ne plašim se

Izvor: Mondo, 07.Apr.2018, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Idem na KiM, ne plašim se

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prisustvovaće danas ponoćnoj Vaskršnoj liturgiji u manastiru Banjska.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Da će Đurić boraviti na KiM i prisustvovati liturgiji u manastiru Banjska saopštila je Kancelarija za KiM, a ta vest je potvrđena i u Prištini.

On  je danas  potvrdio da ide u manastir Banjsku gde će sa Srbima na severu Kosova i >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Metohije prisustvovati uskršnjoj liturgiji i poručio da kada naš narod tamo živi, opstaje i ostaje može i on da ode da praznik provede sa njima.

Đurić je na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja, rekao da priču sa dozvolama za odlazak na KiM privremene institucije u Prištini koriste za svoje javno mnjenje, ali i naglasio da u svakom slučaju sloboda kretanja ne bi trebala da bude sporna ni za koga niti da se dovodi u pitanje.

Kako je rekao i nasilje pre dve nedelje je proizvod samovolje Prištine i politike da destabilizuju prilike, da zauzmu, ako je moguće sever KiM, ali i poručio da je, bez obzira šta oni činili "naša obaveza da budemo sa našim narodom na KiM".

Dodao je da se ne oseća nebezbedno.

"Ako naš narod može da živi dole mogu i ja da odem dole za praznik" rekao je Đurić

Đurićev odlazak na Kosovo i Metohiju dolazi svega dve sedmice nakon njegovog hapšenja, 26. marta, od kojeg je Priština načinila politički spektakl, a pokušala da ga objasni navodnim nepoštovanjem procedure vezane za posete, te uskraćivanjem dozvole Đuriću, iako, po toj proceduri, on nije dužan da traži dozvolu, već samo da blagovremeno obavesti o poseti.

Ziberaj i sada za "Gazetu ekspres" kaže da je taj resor "odobrio" Đuriću posetu.

"Da, zahtev za posetu je odobren u duhu mira i razumevanja povodom pravoslavnog uskršnjeg praznika", rekao je Ziberaj za taj list.

Dodao je da Đurić, kao i svi drugi vernici, ima pravo da se moli u bilo kojoj crkvi u kojoj želi.

"Pravila će se pridržavati, jer se suočava sa novom realnošću na Kosovu i sa tom realnošću su upoznati svi srpski državni zvaničnici", naveo je on za "Gazetu ekspres".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.