Đurić: Formiranje SZO nepovratno

Izvor: Akter, 23.Avg.2015, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Formiranje SZO nepovratno

Proces formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) je nepovratan i nije uperen ni protiv koga na Kosovu i Metohiji, izjavio je u intervjuu FoNetu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, uoči nastavka dijaloga sa Prištinom, ističući da srpska strana ide u Brisel sa dokazanom i iskrenom željom za normalizacijom odnosa

Prema rečima Đurića, u ponedeljak će prvo započeti ekspertski razgovori, dok je za utorak planiran sastanak predsednika Vlade Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << i celokupne delagacije Srbije sa

predstavnicima kosovskih Albanaca, uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Glavna tema i cilj naših razgovora je dogovor o principima za osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) i finalizovanje sprovođenja Briselskog sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, najavio je Đurić.

Upitan da li će Beograd eventualno pristati na neki ustupak, kako se 27.avgusta u Beč na konferenciju o Zapadnom Balkanu ne bi otišlo bez rezultata, Đurić je odgovorio da Beograd čvrsto drži svoju poziciju i očekuje puno poštovanje do sada dogovorenog.

Mislim da je vidljivo i iz prethodnih rundi razgovora da nije isti nivo motivacije Beograda i Prištine za normalizaciju odnosa i postizanje dogovora, rekao je Đurić i naglasio da je normalizacija odnosa sa Prištinom "naš strateški nacionalni interes".

Prema njegovoj oceni, pojedini političari kosovskih Albanaca na dijalog ne gledaju kao na sredstvo normalizacije i pomirenja, već za postizanje ciljeva do kojih nisu mogli da dođu na druge načine.

Samo pročitajte papir i videćete da je Srbija ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, kao što ćete videti i čija je odgovornost za ono što još nije urađeno, ukazao je Đurić.

Priština, bez sumnje, nosi teret neispunjenog dela Briselskog sporazuma, zbog čega Đurić očekuje da Evropska unija (EU) pomogne da se taj sporazum sprovede, jer EU nije neko ko daje prostorije za vođenje razgovora, već je garant njegovog sprovođenja.

Kada je reč o principima ZSO, mislim da smo sada mnogo bliže sporazumu, nego što smo bili na početku ili tokom razgovora. Dakle, rekao bih da je to u okviru domašaja razgovora 25. avgusta, istakao je Đurić.

Prema rečima Đurića, ZSO bi trebalo da osnaži srpski narod na Kosovu i Metohiji i pruži odgovore na političke, ekonomske i društene izazove koji se nalaze pred njim.

Ona će mu omogućiti da upravlja svojim poslovima, osigura perspektivu, zaštiti ga od etnički motivisne majorizacije u institucijama, asimilacije i albanizacije srpskih sredina i drugih štetnih pojava čiji smo bili svedoci u prethodnim decenijama, objasnio je Đurić, koji očekuje da će Beograd imati mogućnost da direktno finansira ZSO.

Protiveći se zalaganjima Prištine da ZSO nema izvršna ovlašćenja, Đurić je uzvratio da će dokument koji dve strane usaglase biti najbolji odgovor na takve stavove kosovskog premijera Ise Mustafe i ministarke za pregovore Edite Tahiri.

Upitan o najavama iz Prištine da bi u Briselu moglo da se razgovara i o članstvu Kosova u UNESKO, Đurić je odgovorio da je Kosovo i Metohija već u UNESKO, kao deo Srbije i da nema potrebe da bude posebno predstavljeno.

Prema oceni Đurića, predstavnici vlasti u Prištini dane pred nove runde dijaloga često koriste kao besplatni termin za političko reklamiranje u svojim medijima.

Osvrćući se na protivljenje pokreta Samoopredeljenje formiranju ZSO, Đurić je ukazao da "pojedine političke stranke u Pokrajini ovih dana koriste huškačku retoriku,

koja je, po svom karakteru, usmerena protiv pripadnika srpskog naroda".

Svi oni koji eventualno razmišljaju o neredima i nasilju na Kosovu i Metohiji trebalo bi da znaju da se tu nalazi ozbiljno međunarodno bezbednosno prisustvo, "ali i da iza

Srba na Kosovu i Metohiji stoji Srbija", poručio je Đurić.

On smatra i da dalje zadržavanje lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u pritvoru nema nikakvog pravnog smisla.

Uveren sam da ovaj slučaj ima veoma ozbiljne političke implikcije i da oni koji su utamničili Ivanovića nisu to uradili bez političkih motiva i namera, zaključio je Đurić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Đurić: Formiranje ZSO je nepovratno

Izvor: B92, 23.Avg.2015

Proces formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) je nepovratan i nije uperen ni protiv koga na Kosovu i Metohiji, izjavio je Marko Đurić u intervjuu za FoNet...Osim toga, uoči nastavka dijaloga sa Prištinom, direktor Kancelarije za KiM je istakao da srpska strana ide u Brisel sa dokazanom i iskrenom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.