Đurić: Državno rukovodstvo o KiM kao najvažnijem pitanju

Izvor: BKTV News, 02.Avg.2014, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Državno rukovodstvo o KiM kao najvažnijem pitanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je da najviše državno rukovodstvo o Kosovu i Metohiji razgovara kao o najvažnijem pitanju i nastoji da iznađe najbolje rešenje.

Đurić u intervjuu za TV Most naglasio da “Srbija mora da otvori jedan širok i ozbiljan dijalog u dugoročnoj strategiji kada je rec o Kosovu i Metohiji”.
“U tom dijalogu moraju da ucestvuju najumnije >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << glave u našoj zemlji , uključujući i Akademiju nauka, slobodnomisleći ljudi ,predstavnici crkve, Univerziteta i svi oni koji imaju nešto da kažu o ovom problemu”, rekao je on.

Osvrćući se na predstojeće formiranje vlade u Prištini, Đurić je naglasio da je važno da Srbi uzmu učešće u tome kako bi što više poluga uticaja držali u svojim rukama.

Komentarišuci izjavu Hašima Tačija da se vlada u Prištini može formirati bez liste “Srpska”, Đurić je rekao da je to politički nerealno i da je suprotno demokratskim standardima i principima koji moraju da postoje u južnoj srpskoj pokrajini.
“To bi bilo suprotno i sa važećim zakonima u pokrajini ali i u suprotnosti sa normalizacijom odnosa Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji”, dodao je on.

Prema rečima direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, “formiranje Zajednice srpskih opština je centralni deo briselskog sporazuma i iz tog procesa glavni dobitak za našu zemlju i naš narod”.
“ZSO je budućnost našeg naroda u političkom smislu na podrucju KiM, mi ne želimo da u tom procesu ono što Srbi imaju na severu bude umanjeno ali želimo, i uspećemo u tome da Srbi južno od Ibra imaju više od onoga što imaju danas”, rekao je on za TV Most.

Đurić je takođe ocenio da je poglavlje 35 važno za čitavu Srbiju ali je najvažnije pitanje odnos sa privremenim kosovskim institucijama.
“Za nas je važno da Evropska komisija prema nama bude fer, da nam ne postavljaju nemoguće i nerealne zahteve”, rekao je on i poručio”mi nećemo prihvatiti da poglavlje 35 bude instrument pritiska i da zbog tog poglavlja ucinimo više ustupaka “.

“Postoji bojazan da bi brzina naših evropskih integracija mogla da zavisi od politickih dešavanja u pokrajini i zbog toga smo tražili uveravanja od predstavnika EK da to tako neće biti. Rekli su nam da koliko je do njih oni u svojim izveštajima neće meriti, na primer sprovodenje briselskog sporazuma kroz elemente koje Priština nije sprovela, a kako će se ponašati zemlje članice to samo one znaju”, rekao je Marko Đurić u intervjuu za Tv Most.
Izvor: tanjug.rs
The post Đurić: Državno rukovodstvo o KiM kao najvažnijem pitanju appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.