Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Mar.2019, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Dalje ruke od našeg Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas kosovskim institucijama da je Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici bio i biće u srpskom obrazovnom sistemu, jer se radi o stubu srpskog opstanka na Kosovu.

"Zato privremenim institucijama samouprave u Prištini poručujem: 'Dalje ruke od našeg Univerziteta, jer on se ne otima već se na njemu stiče znanje!' Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je deo Evropske asocijacije univerziteta i sa blizu 8.000 aktivnih studenata bio je i ostaje stub srpskog opstanka na Kosovu i Metohiji", naveo je Đurić u saopštenju.

Domaći mediji javili su ranije da vlasti u Prištini planiraju da usvajanjem novih zakona ugase srpski sistem obrazovanja na Kosovu i, kako se navodi, "otmu" Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u severnom delu Kosovske Mitrovice, koji sada radi u okviru srpskih zakona.

Đurić je naveo da je svaki napad na sadašnji status tog Univerziteta napad na elementarna prava srpskog naroda i akt agresivne samovolje koji za cilj ima otežavanje opstanka Srba na Kosovu.

"Prištinski univerzitet je, podsetiću, svojevremeno i osnovan kao ogranak Beogradskog univerziteta, i danas je jedina visokoškolska ustanova sa nastavom na srpskom na Kosovu. U Prištini su svesni sa kolikom upornošću i ljubavlju srpski studenti i profesori čuvaju svoju zemlju i bore se za nju, i to im očigledno smeta. Srbi na Kosovu nikada neće predati svoj univerzitet i nikada se neće odreći prava da se školuju na svom jeziku i u okviru obrazovnog sistema svoje države Srbije", dodaje Đurić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurić poručio Prištini: Dalje ruke od našeg Univerziteta

Izvor: Blic, 20.Mar.2019

Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici bio je i biće u srpskom obrazovnom sistemu, kaže direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Nastavak na Blic...

Đurić: Dalje ruke od našeg Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Danas, 20.Mar.2019

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas kosovskim institucijama da je Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici bio i biće u srpskom obrazovnom sistemu, jer se radi o stubu srpskog opstanka na Kosovu. Članak Đurić: Dalje ruke od našeg Univerziteta...

Nastavak na Danas...

Srbi sa Kosova: Nema kompromisa oko univerziteta

Izvor: RTS, 21.Mar.2019, 10:05

Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici je bio, jeste i biće deo obrazovnog sistema Republike Srbije i oko toga ne može biti kompromisa, poručuje u izjavi za RTS rektor tog univerziteta Rade Grbić. Igor Simić kaže da niko od poslanika Srpske liste neće glasati za zakon koji bi omogućio uključivanje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.