Đurić: Branićemo SPC na Kosovu i Metohiji kroz briselski dijalog

Izvor: Blic, 29.Sep.2015, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Branićemo SPC na Kosovu i Metohiji kroz briselski dijalog

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić izjavio je da je tokom današnjih razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Briselu zatražio da se pitanje položaja Srpske pravoslavne crkve uvrsti u dijalog na visokom političkom nivou.

- Smatramo da je došao trenutak da ovde u Briselu branimo položaj Crkve, kojoj već godinama pokušavaju da umanje prava, značaj i ulogu - rekao je Đurić, dodajući da Srbija na to nikad neće pristati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
On je kritikovao nastojanje Kosova da se učlani u Unesko, rečima da “ne mogu oni koji su rušili i palili crkve sada pririkriveni u jagnjeću kožu tražiti da ih štite”.

Pored SPC, Đurić je tokom današnje runde tehničkog dijaloga razgovarao i o formiranju Zajednice srpskih opština i kazao da je dobio uveravanja da će prištinska strana preduzeti neophodne pravne korake da se statut ZSO donese 25. novembra, kako je ranije dogovoreno.

Šef Kancelarije za KiM je danas razgovarao i sa ambasadorima pri EU iz zemalja članica koje nisu priznale Kosovo (Grčka, Španija, Rumunija, Kipar i Slovačka) i zamolio ih da nastave da podržavaju Srbiju oko statusa Kosova, jer time podržavaju i medjunarodno pravo.

On je kazao da je predložio prištinskoj strani da u Briselu održe zajedničku konferenciju za medije o toku tehničkog dijaloga, ali da je taj predlog odbijen.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurić ne veruje da je NATO saglasan da Kosovo ima vojsku

Izvor: RTS, 29.Sep.2015

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić da ne veruje u istinitost navoda o navodnoj saglasnosti NATO za formiranje Oružanih snaga Kosova. Đurić kaže i da je tokom današnjih tehničkih razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Briselu zatražio da se pitanje položaja...

Nastavak na RTS...

Đurić zatražio da se pitanje SPC uvrsti u briselski dijalog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2015

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je tokom današnjih tehničkih razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Briselu zatražio da se pitanje položaja Srpske pravoslavne crkve uvrsti u dijalog na visokom političkom nivou..."Smatramo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.