Đurić: Ako nema konkretnih koraka, od Sretenja formiramo ZSO; Vučić: Čekamo Albance i međunarodnu zajednicu

Izvor: Blic, 26.Dec.2016, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Ako nema konkretnih koraka, od Sretenja formiramo ZSO; Vučić: Čekamo Albance i međunarodnu zajednicu

Ukoliko narednih nekoliko nedelja ne bude konkretnih koraka ka stvaranju Zajednice srpskih opština (ZSO), srpski predstavnici će od Sretenja (15. februara) 2017. godine sami uspostavljati Zajednicu na Kosovu i Metohiji, najavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Da li će Srbi čekati još do Sretenja a onda formirati sami Zajednicu srpskih opština, premijer Vučić danas nije precizno odgovorio, rekavši da je to jedna od ideja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Upozorio je međutim, odgovarajući novinarima na pres konferenciji u Grabovcu kod Obrenovca, da odgovor Albanaca i međunarodne zajednice čekamo, da nismo išli na silu u toj priči, te da će on verovatno Božić dočekati sa Srbima na KiM.

- To je jedna od ideja, da čekamo do Sretenja. Ali vi imate Briselski sporazum, imate obaveze koje ste preuzeli a oni umesto da se bave ispunjavanjem svojih obaveza pokušavaju da se bave kupovinom Srba - primetio je Vučić i poručio:

"Ako ste mislili da Srbi nemaju odgovor, pogrešili ste".

Upitan da komentariše jutrošnji sastanak sa predstavnicima Srba sa KIM, a povodom aktuelnog sukoba pristalica SNS i PS, Vučić je rekao da je pozvao Srbe sa Kosova i Metohije na jedistvo i da se držimo odluka do kojih smo došli zajedno.

Đurić je još kazao da je na današnjem sastanku premijera Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije bilo reči i o formiranju ZSO.

- Mi nećemo nikoga da molimo za sprovođenje onoga što je dogovoreno. Ukoliko u narednih nekoliko nedelja ne bude konkretnih koraka ka stvaranju ZSO, srpski predstavnici će u dogovoru sa svojom državom početi od Sretenja 2017. sami da uspostavljaju zajednicu - rekao je Đurić.

On je kazao da će Srbi sami krenuti da dogovaraju kako će da izgleda ZSO, koje će biti njene nadležnosti, da stvaraju institucije koje treba da predstavljaju pretpostavku za opstanak i očuvanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Sve to, kako je dodao, u želji da nikome ne oduzmu prava, da niko nema zbog formiranja ZSO manja prava, ali da ona kakva je dogovorena, uz poštovanje svih sporazuma, postane i stvarnost.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.