Đurđević: Kosovo nije nezavisno bez stolice u UN

Izvor: Press, 17.Feb.2013, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurđević: Kosovo nije nezavisno bez stolice u UN

Koordinator Foruma za etničke odnose Nenad Đurđević izjavio je danas da Kosovo samostalnost utvrđuje na međunarodnom planu kroz bilateralne odnose, ali da mu je za puno zaokruženje potrebna stolica u UN.
"Kosovo je osvojilo samostalnost i utvrđuje je na međunarodnom planu kroz bilateralne odnose i članstvo u UN je okvir u kojem oni ne mogu da se kreću dokle god Srbija koči priznanje.
Da bi Kosovo postalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << punopravni član UN to mora da predloži Savet bezbednosti UN", rekao je Đurđević povodom petogodišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.
On je ukazao da se sigurno može naći neki "međuprostor koji je sličan statusu na primer Palestine, ali da je važno da Srbija gleda njen dugoročni interes".
"Mi smo pokušali sa aktivnom opstrukcijom Kosova u UN, ali na kraju smo ipak došli do toga da moramo da sednemo sa njima i regulišemo odnose", rekao je Đurđević.
On je, međutim, dodao da "čitav proces normalizacije kao rezultat može da ima i dogovor o članstvu Kosova u UN".
"I Srbija je za ovih pet godina shvatila realnost situacije na Kosovu.
Prošla vlada je shvatila, ali to nije govorila, dok sadašnja vlada i predsednik priznaju da Srbija nema uticaj na Kosovu i da se mora naći rešenje zajedničkih odnosa sa takvim Kosovom", precizirao je Đurđević.
Prema njegovim rečima, na Kosovo se gleda kao na samostalni entitet, koji ima svoju vladu i predsednika sa kojima srpski državnici razgovaraju uz posredovanje EU i to nije odnos pune ravnopravnosti.
Đurđević je istakao i da je dobro da se spoznalo da je važno ići ka realnim rešenjima koja omogućavaju da se reše tehničke stvari, a takva rešenja približavaju i statusnim pitanjima, među kojima su normalizacija odnosa i status Srba na severu pokrajine.
Koordinator Foruma za etničke odnose ukazao je da Srbija može da bude talac Kosova, jer ono "više koraka zaostaje za Srbijom" u procesu evrointegracija.
On smatra da evropski političari najviše razmišljaju kako da se spreči da Srbija blokira ulazak Kosova u EU, a budući da ne postoji mehanizam za tako nešto, u Briselu mogu da kažu da Srbija treba da sačeka da se Kosovo modernizuje i razvije pa da uđu zajedno.
"U tom smislu Srbija može biti talac nerešenih odnosa sa Kosovom", zaključio je Đurđević.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.