Đorđević: Srbi na Kosmetu žele da rade, država mora da pomogne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2018, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Srbi na Kosmetu žele da rade, država mora da pomogne

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da je sa centrima za socijalni rad na Kosovu i Metohiji dogovoreno da oni razgovaraju sa Srbima koji tamo žive kako bi se definisali njihovi problemi, nakon čega će Ministarstvo preduzeti adekvatne mere.

"Srbi na Kosovu i Metohiji imaju dosta životnih problema, ali se izdvaja njihova želja da rade, i mi kao država moramo da pomognemo našem narodu na KiM", rekao je ministar. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

On je naveo da je svrha jučerašnjeg sastanka sa direktorima centara za socijalni rad sa KiM bila da se vidi kakve su njihove ideje o načinima na koji Srbija može da pomogne.

"Tražili smo od njih da razgovaraju sa ljudima, nakon čega ćemo se ponovo sastati i videti kakve konkretne mere Vlada treba da preduzme", rekao je Đorđević, uz napomenu da nije u ingerenciji centara za socijalni rad da se bave zapošljavanjem, ali da oni imaju neposredan kontakt s ljudima koji žive na KiM.

Njihovi problemi, naveo je, obuhvataju različita pitanja - od sitnih problema koji se mogu rešiti u narednih mesec ili mesec i po dana, a što se tiče zapošljavanja, tu se ide od slučaja do slučaja - od opštine do opštine, zavisno od toga u kakvim okolnostima žive ti ljudi.

"Neki jednostavno ne mogu da se zaposle, jer se nalaze u okruženju u kojem je nemoguće razviti širi biznis, ali ćemo im pomoći da nešto izdvojeno rade, od kuće, kao što su računovodstveni i informatički poslovi. Možemo da ih dodatno obučimo i prekvalifikujemo", rekao je.

Kako je ukazao, na KiM ima dosta medicinskih radnika, a znamo da u Srbiji, pa i u Evropi, takvih radnika nema dovoljno.

"Moramo da iskoristimo sve to, nama nedostaje radne snage i nedostajaće nam svakog dana jer investitora ima sve više. Nama je želja da otvaramo sve više radnih mesta i biće potrebno da angažujemo sve ljude u Srbiji", istakao je ministar.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.