Đetaj: Nema masovne grobnice u severnoj Mitrovici

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Feb.2017, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đetaj: Nema masovne grobnice u severnoj Mitrovici

Predsednik Komisije za nestala lica pri Vladi Kosova Prenk Đetaj izjavio je danas za agenciju Beta da su upravo završena istraživanja na lokaciji u severnom delu Mitrovice, na kojoj se tragalo za posmrtnim ostacima nestalih Albanaca tokom poslednjih sukoba na Kosovu, ali da na toj lokaciji nisu pronađeni ničiji posmrtni ostaci.

"Nije pronađeno bukvalno ništa, nikakav dokaz o tome da bi na toj lokaciji mogli da budu neki posmrtni ostaci", rekao je Đetaj.

Na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ranije izdatog naloga od strane međunarodnog tužioca na lokaciji u severnom delu ske Mitrovice danas su eksperti vršili istraživanja o eventualnoj mogućnosti postojanja masovne grobnice na mestu gde se ranije nalazila džamija koja je, kako je ranije danas za Betu rekao Đetaj, spaljena i minirana 1999. godine.

Đetaj je rekao da su današnjem istraživanju u sevrnoj Mitrovici prisustvovali predstavnici vladinih komisija Beograda i Prištine, predstavnici Euleksa, forenzičarskog tima sudske medicine Kosova, članovi porodica nestalih tokom poslednjeg sukoba na Kosovu i zainteresovani građani.

Prema njegovim rečima, buldožerom su iskopana tri kanala na toj lokaciji i pošto nisu nađeni nikakvi dokazi, odnosno ništa što bi ukazalo na opravdanost ranije sumnje o postojanju masovne grobnice, radovi na toj lokaciji su završeni.

Đetaj je rekao da je završetkom današnjeg istraživanja odbačena svaka sumnja da na ovoj lokaciji postoji masovna grobnica i da sa tim slučajem "više niko ni na kakav način ne može vršiti bilo kakve manipulacije".Upitan šta je sledeće što će se raditi u vezi nestalih lica na Kosovu, Đetaj je rekao da će već u ponedeljak bizi održan sastanak sa svim zainteresovanim stranama jer, kako je rekao, ima nekih novih lokacija koje treba da se uvrste u program istraživanja.

Porodice nestalih i kidnapovanih lica na Kosovu još tragaju za 1.660 osoba, od kojih je 547 nestalih Srba i drugih nealbanaca.

Današnje preraživanje je na osnovu zahteva iz 2010. godine koji je pokrenuo međunarodni tužilac.

Koordinator udruženja nestalih Milorad Trifunović rekao je prethodno za Betu da se udruženja nestalih Srba i drugih lica zalažu da se svaka lokacija obavezno istraži.

Među 17 lokacija su i Kosare što se ne istražuje jer se smatra da tamo još ima mina, rekao je Trifunović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.