Direktor VOA: Na KiM moguće nasilje

Izvor: B92, 04.Maj.2012, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor VOA: Na KiM moguće nasilje

Beograd -- Direktor Vojnoobaveštajne agencije kaže da aktuelnu situaciju na Kosovu karakteriše međuetnička napetost, usled čega je povećana mogućnost izbijanja nasilja.

Tome su znatno doprinele pretnje "kosovskih vlasti" da će silom sprečiti održavanje izbora Republike Srbije i ukinuti takozvane paralelne srpske institucije, rekao je brigadni general Dragan Vladisavljević u razgovoru za "Politiku".

General Vladisavljević je ukazao i na to da se "na prostoru južno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od Ibra beleži veliki pritisak na srpsko stanovništvo i hapšenje lica koja rade u institucijama Srbije". Takođe, "Priština primenom mera koje prema njenom tumačenju proističu iz tehničkog dijaloga, otežava svakodnevni život kosmetskih Srba".

Prema njegovim rečima, "u mešovitim sredinama na severu Kosova i oko enklava južno od Ibra primećene su grupe naoružanih Albanaca".

"Samo njihovo prisustvo je već faktor zastrašivanja, a pojedine ekstremne grupe javno prete da će silom sprečiti održavanje srpskih izbora", naveo je Vladisavljević.

On je naglasio da su predstavnici NATO-a, reagujući na bezbednosne rizike u pokrajini, odlučili da ojačaju Kfor dodatnim kapacitetima operativne rezerve, kako bi ispunili mandat očuvanja sigurnog i stabilnog okruženja.

"Vojnici su raspoređeni u zone gde je najizraženija opasnost od izbijanja međuetničkih sukoba, kao i duž administrativne linije", rekao je general Vladisavljević.

Prema njegovoj proceni: "Dalji tok događaja na prostoru Kosova i Metohije zavisiće od političkog procesa, resursa OEBS-a da izvrši misiju i doprinese sprovođenju parlamentarnih i predsedničkih izbora i sposobnosti međunarodnih snaga da podrže te aktivnosti i odvrate albansku stranu od pokušaja da isprovocira incidente ili nasilje".

Direktor VOA je napomenuo i da: "Događaje u Makedoniji svakako ne bi trebalo posmatrati izolovano, budući da u celom regionu jačaju političke opcije Albanaca koje se zalažu za integraciju prostora naseljenog pripadnicima tog naroda, pogotovo u tekućoj godini kada Albanija obeležava prvo stoleće svoje državnosti".

"U regionu ne vlada harmonija, ima još dosta nerešenih pitanja i različitih viđenja pojedinih problema, ali je uspostavljen stalan dijalog i poverenje, posebno između ministarstava odbrane i oružanih snaga. Stoga se nesumnjivo može reći da su različite forme ekstremizma i organizovanog kriminala glavni bezbednosni problemi sa kojima se suočava i Srbija", rekao je direktor VOA.

"Ozbiljnu pretnju bezbednosti predstavlja delovanje religijskih ekstremista koji koriste tešku ekonomsku situaciju, siromaštvo i druge društvene probleme za promovisanje netrpeljivosti prema neistomišljenicima i takozvanim nevernicima. Terorizam kao najteži vid ispoljavanja ekstremizma takođe ne treba zanemariti, o čemu svedoče, doduše, pojedinačni slučajevi terorističkih akata u našem okruženju", istakao je general Vladisavljević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.