Diplomatski rat Beograda i Prištine oko otpriznavanja i Saveta Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2022, 10:29

Diplomatski rat Beograda i Prištine oko otpriznavanja i Saveta Evrope

U toku je dalji diplomatski rat u kome Priština pokušava na svaki mogući način da ostvari afirmaciju svoje državnosti, a Srbija nema druge nego da radi sve u suprotnom smeru kroz obezbeđivanje povlačenja priznanja tzv. Kosova, rekao je za Tanjug glavni urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić.

On je ocenio da će evropske države imati godinu dana da razmisle da li je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kosovo kao teritoriju bez vladavine prava potrebno primiti u Savet Evrope a na Srbiji je da učini sve da pruži dovoljno argumenata protiv toga.

Ocenio je da je zahtev Prištine za učlanjenja bio očekivan, i dodao da Srbija mora i može da nastavi sa procesom saradnje sa državama koje imaju nameru da povuku priznanje Kosova.

"Na potezu je srpska diplomatija. Šef diplomatije Nikola Selaković je u prethodnom periodu imao brojne kontakte sa državama Afrike, pre svega, i Bliskog istoka po tom pitanju", rekao je on.

Garić smatra da ne treba možda odmah otvarati sve karte u ovoj diplomatskoj igri.

"Govori se o nekih možda desetak država koje su u ovom trenutku spremne da povuku priznjanja, a za sada je samo njih četiri u igri", napomenuo je on.

Dodao je da se radi o osetljivo diplomatskom pitanju, te da će verovatno biti izabran pravi momenat u kome će se navesti koje su države u pitanju, što je ocenio kao igru živaca.

Garić smatra da Priština poteze povlači po signalu zapadnih sponzora koji su ocenili da je sada pogodan momenat za pokušaj ka Savetu Evrope.

"Deluje sada kao izvesno za njih, a moguće i da nije. Imaće dovoljno vremena u sledećih godinu dana da sve te evrposke države dobro razmisle da li Albanci zaslužuju da Kosovo kao nedefinisanu teritoriju, koja je po međunarodnom pravu sastavni deo Srbije, uvedu u Savet Evrope", rekao je on.

On je ocenio da će Nemačka kao ključna zemlja u EU pokretati sve procese pa i oko Kosova i Metohije, ali pod pokroviteljstvom SAD.

"Stav Nemačke je jako važan, i određivaće dalje procese i ono što će se dešavati u odnosu između Beograda i Prištine. Sudbina dijaloga je u rukama Nemačke, ali ne treba zaboraviti i na značaj pozicije Francuske, i onog što će (francuski predsednik Emanuel) Makron reći u narednom periodu, jer može tu da bude novih momenata", rekao je on.

Garić je ocenio i da je dijalog Beograda i Prištine potpuno zastao na tezi i stavu Nemačke o neupitnosti kosovske državnosti, sa čim Srbija ne može da se složi, i ima potpuno suprotne pozicije.

"To nas potpuno deli, i sprečava bilo kakvu mogućnost razgovora i dijaloga", rekao je on.

Dijametralno suprotne pozicije vide se, ocenio je on, i na detaljima rešavanja problem svakodnevnog života oko Kosovo i Metohije.

Ocenio je da i u slučaju da se nastavi sa ovim insistiranjem na nepomirljivosti stavova Beograda i Prištine, dijalog treba proglasiti neuspešnim, u ovom trenutku suspendovanim i mrtvim.

"I da potražimo neki drugi put za izlazak iz ćorsokaka u kome smo se svi našli", rekao je on.

Garić je ocenio da rat u Ukrajini utiče na dešavanja na Balkanu, jer je sa jedne strane otvorio Prištini mogućnost da pokuša da zloupotrebi te nove okolnosti verujući u oslabljenu poziciju Srbije.

"Na Srbiji je veliki teret u ovom trenutku, i veliko uslovljavanje sa svih strana. Međutim međunarodno pravo kao što je zgaženo na Kosovu 1999. godine tako je sada zgaženo u Ukrajini, i iz svega možemo da izađemo samo ako svet bude u stanju da prihvati da moramo da se vratimo svi zajedno nazad u okvire međunarodnog prava i poretka. I da, ako za Ukrajinu Zapad traži poštovanje međunarodnih normi, to isto tako mora da se uvaži i u slučaju Srbije", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.