Diković: Nisam počinio niti naredio nijedan zločin na Kosovu

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Jan.2018, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diković: Nisam počinio niti naredio nijedan zločin na Kosovu

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Ljubiša Diković izjavio je danas da tokom sukoba na Kosovu nije počinio niti naredio nijedan zločin nad albanskim civilima, i da su svi komandanti Vojske Jugoslavije tokom rata 1999. godine učinili sve da bi sprečili zločine.

Diković je novinarima u Beogradu kazao da tokom sukoba na Kosovu nije dobio nijedno naredjenje koje bi vodilo nečovečnom ponašanju prema civilima, već da je svaka naredba podrazumevala da pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << tadašnje VJ postupaju u skladu s običajima rata.

"Kao učesnika herojske borbe za odbranu Kosova i Metohije, danas me nazivaju zločincem, a oni koji su činili zločine, slobodno šetaju. Nijedan zločin nisam učinio, naredio niti sam uticao da do njega dođe", kazao je Diković novinarima u Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu.

On je posle obilaska Spomen-sobe "Kosmetske žrtve" kazao da je 75 odsto otetih civila, vojnika i policajaca na Kosovu i Metohiji, kidnapovano posle dolaska misije KFOR.

"Ovo je prostor tuge za herojima i ponosa što smo imali ovakve ljude u odbrani našeg Kosova i Metohije. Oni ne smeju pasti u zaborav, njihove žrtve ne smeju biti uzaludne", kazao je načelnik Generalštaba VS kome je Slobodanka Krstić, majka dva pala borca, uručila zahvalnicu Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Diković nije želeo da odgovara na pitanja novinara u vezi sa odlukom ambasade SAD u Beogradu da mu ne odobri vizu za putovanje u SAD, na konferenciju načelnika generalštabova o borbi protiv nasilnih ekstremističkih organizacija, koja je održana 23. i 24. oktobra 2017. godine u Vašingtonu.

"Ne bih želeo sada da pričam ni o čemu drugom osim o žrtvama i njihovim porodicama, jer trenutak je takav da bih mogao reći nešto što nije na nivou dužnosti koju obavljam", kazao je Diković.

Predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji uručili su zahvalnice i Radio-televiziji Srbije, televiziji Palma plus iz Jagodine i zameniku direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Dušanu Kozarevu, dok je Diković uručio plaketu VS predsedniku tog udruženja Simi Spasiću.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.