Dik Marti nezadovoljan istragom švajcarskih vlasti o pretnjama smrću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2023, 12:22

Dik Marti nezadovoljan istragom švajcarskih vlasti o pretnjama smrću

Bivši izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, koji je već dve godine pod posebnom zaštitom zbog pretnji smrću, kaže da je razočaran načinom na koji švajcarske vlasti vode istragu, da su mogli brže da reaguju, kao i da misli da "cilj nije bio zaista" da ga ubiju, već da se odgovornost pripiše kosovskim Albancima.

Marti je 2011. obelodanio izveštaj o umešanosti pripadnika tzv. OVK u otmice, ubistva i trgovinu organima na KiM i u "Žutoj kući" u Albaniji.

Od decembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2020. je pod visokom policijskom zaštitom pošto ga je federalna policija Švajcarske (FedPol) obavestila da "pripadnici srpskog podzemlja, obučeni i ovlašćeni od srpske policije i obaveštajnih snaga, žele da bude ubijen, da bi za to okrivili Albance na Kosovu".

"Cilj nije bio zaista da me ubiju, to je bio način. Cilj je bio da se odgovornost prebaci na kosovske Albance", rekao je Marti pre dva dana za švajcarsku televiziju RTS.

Marti je upitao švajcarske vlasti zašto, kad su već imali takve informacije, zašto ih onda nisu "diskretno, diplomatski" preneli Srbiji.

Da su saopštili da "tačno znaju šta se dešava kod njih, uz molbu da stvari dovedu u red" onda "sam cilj operacije koja je bila u toku više ne bi imao smisla, jer bi oni bili otkriveni", rekao je Marti.

Savetnik premijerke Srbije Nikola Stojanović je za švajcarski RTS rekao da su informacije o pretnjama smrću Martiju "klasifikovane kao tajna" i da ne može da ih obelodani, ali da država Srbija ni u kom slučaju u to nije umešana.

"Mogu vam dati svoje najčvršće uverenje da nijedna od naših institucija, nijedan organ vlade ne stoji iza pretnji smrću gospodinu Diku Martiju. Njega veoma cenimo u Srbiji", rekao je Stojanović, navodi švajcarska televizija.

"Što se tiče (švajcarske) policije, ona je preduzela mere za moju zaštitu, ali razočaran sam i ne razumem metode istrage švajcarskih vlasti u mom slučaju. Dugo sam bio istražitelj i ne želim da delim lekcije, ali čini mi se da metode koje su primenjene na mom slučaju nisu uobičajene", ukazao je Marti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.