Dežer: Kosovo nije uslov za EU

Izvor: RTS, 10.Maj.2012, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Kosovo nije uslov za EU

Otvorena pitanja u odnosima Beograda i Prištine moraju se rešavati putem dijaloga, kaže Vensan Dežer i ponavlja da priznavanje Kosova nije uslov za pristupanje Srbije EU.

Priznavanje Kosova nije uslov za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, a otvorena pitanja u odnosima Beograda i Prištine moraju se rešavati putem dijaloga, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

"Jasno smo rekli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ne postavljamo priznavanje Kosova kao uslov za pristupanje EU, ali ono što smo tražili jeste normalizacija odnosa Beograda i Prištine", rekao je Dežer u diskusiji sa učenicima beogradskih srednjih škola povodom Dana Evrope.

U diskusiji o EU i evropskim integracijama beogradske srednjoškolce je najviše interesovalo pitanje Kosova u kontekstu pridruživanja EU.

Na pitanje da li smatra da Srbija treba da se odrekne Kosova da bi ušla u EU, koje je propraćeno pljeskom, Dežer je rekao da Kosovo nije nešto što je EU postavila Srbiji već je njeno nasleđe iz prošlosti i pitanje koje se mora rešiti.

On je rekao da ne zna koje je rešenje, ali da ono ne može poteći samo od jedne strane već da mora proizaći iz dijaloga.

"Rešenje mora da potekne od lokalnih aktera, što znači da je na Beogradu i Prištini da odluče kakvo će rešenje biti", rekao je Dežer.

Podsetio je i da ni članice EU nisu jedinstvene u pogledu statusa Kosova, odnosno da ga 22 članice priznaju a pet ne kao samostalnu državu.

On je rekao i da su razgovori Beograda i Prištine pokrenuti, da su postignuti dogovori oko nekih pitanja i izrazio nadu da će se dijalog dalje razvijati a EU pomoći da se nađu odgovarajuća rešenja za otvorena pitanja.

U diskusiji se čulo i pitanje da li će se od Srbije, u slučaju da da prizna Kosovo, tražiti zatim da uđe u NATO, a Dežer je rekao da je samo 16 članica EU u tom vojnom savezu i da to nije uslov za članstvo.

Dežer je upitao srednjoškolce koliko njih je bilo na Kosovu, nakon čega se razvila polemika između njega i učenika rođenog na Kosovu o tome koliko je bezbedno posetiti Kosovo i kako zaštiti tamošnje Srbe.

U diskusiji kojoj je prisustvovalo oko 150 učeniika, bilo je reči i o problemu korupcije, a Dežer je rekao da se mora razviti nulta tolerancija prema toj pojavi, pokazati da niko nije iznad zakona, i razviti odgovarajuće sisteme u oblastima poput javnih nabavki.

On je ukazao da je Srbija donela 2005. dobru Strategiju za borbu protiv korupcije, ali bez odgovarajućeg plana za primenu.

Učenike 12 beogradskih srednjih škola je zanimalo da li će po završetku studija i ulaska zemlje u EU imati i veće šanse za zapošljavanje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.