Deveta runda dijaloga u Briselu

Izvor: Glas javnosti, 17.Apr.2013, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deveta runda dijaloga u Briselu

BRISEL - U Briselu se održava deveta runda dijaloga o Kosmetu.  Cilj sastanka jeste da se razmotre sve mogućnosti kako bi se došlo do rešenja pre svega o ovlašćenjima zajednice srpskih opština na Kosovu, a visoka predstavnica Ešton očekuje "konstruktivan duh obe strane".

Prema navodima diplomatskih izvora u Briselu, postoji napredak u dijalogu u korist Srbije što znači da bi na stolu uskoro mogla da bude ponuda povoljnija po nas.

Inače, deveta runda dijaloga Beograd-Priština >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << počela je nešto posle 10 časova u Briselu i to sastankom šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton sa predstavnikom Prištine Hašimom Tačijem.

Sastanak Eštonove i premijera Srbije Ivice Dačića počeo je oko 11.30 časova i trajao je više od dva i po časa.Dačić i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić stigli su nešto pre toga u sedište evropske diplomatije u Briselu, gde je nastavljen dijalog sa Prištinom.

Član beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Aleksandar Vulin izjavio je da je pregovarački tim bio u pravu što tokom prošle runde nije prihvatio predlog sporazuma o severu Kosova i da sada očekuje bolju ponudu.

Visoka predstavnica pre toga završila je razgovor s Tačijem i njegovim timom. Tači je danas izjavio u Briselu da se Priština zalaže za postizanje sporazuma sa Beogradom koji bi doprineo dobrosusedskim odnosima i evropskoj budućnosti Kosova i Srbije.

Posle odvojenih susreta sledi zajednički Ešton-Dačić-Tači, potvrdila je portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič.

U delegaciji Beograda su, uz premijera Ivicu Dačića, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, potvrđeno je u Vladi Srbije.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.