Demarkacija sa Crnom Gorom, ponovo u žiži odnosa vlasti i opozicije

Izvor: RTS, 01.Avg.2016, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demarkacija sa Crnom Gorom, ponovo u žiži odnosa vlasti i opozicije

U Prištini će sredinom nedelje biti organizovana političko-ekspertska rasprava o spornoj demarkaciji granice Kosova sa Crnom Gorom, koja bi za predstavnike vlasti trebalo da bude odskočna daska za ratifikaciju sporazuma o razgraničenju u kosovskoj skupštini.
Godinu dana unazad, albanska opozicija protivi se potpisanom sporazumu Prištine i Podgorice o demarkaciji. Tim sporazumom, prema navodima opozicije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovo ostaje bez 8.000 hektara zemljišta uz granicu sa Crnom Gorom.
Ratifikacija sporazuma, jedan je od uslova koji je Evropska unija postavila vlastima na Kosovu za liberalizaciju viznog režima, zbog kojeg vlada u Prištini nastoji da pre kolektivnog godišnjeg odmora reši to pitanje u parlamentu.
Kosovski premijer Isa Mustafa, rekao je da će na raspravi 3. avgusta opozicione stranke i njihovi eksperti imati priliku da predstave argumente protiv sporazuma o razgraničenja sa Crnom Gorom. Mustafa se zalaže se za bezuslovnu ratifikaciju sporazuma.
Opozicija najavljuje da će u slučaju stavljanja postojećeg predloga ratifikacije na usvajanje u skupštini, organizovati proteste, slične dosadašnjim, kada je i u zgradi parlamenta i na ulici, između ostalog koristila suzavac, molotovljeve koktele, kako bi se usprotivila sporozumu sa Crnom Gorom, potpisanog u Briselu prošle godine.
Plan vladajuće većine je da nakon rasprave zakaže sednicu parlamenta.
Iz vladajućih krugova nema jedinstvenih tonova u pogledu prihvatanja postojećeg predloga razgraničenja. Protiv je I deo poslanika vladajuće Demokratske partije Kosova.
Potpredsednik skupštine i funkcioner te stranke Džavit Haliti, rekao je da bi bilo dobro da sporazum o graničnoj demarkaciji sa Crnom Gorom, bude ratifikovan uz konsenzus svih parlamentarnih grupa, a ne samo glasovima dvotrećinske većine, od 80 poslanika.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Debata o demarkaciji sa Crnom Gorom 3. avgusta u Prištini

Izvor: Blic, 01.Avg.2016

Debata kosovske vlasti i opozicije o sporazumu o demarkaciji sa Crnom Goru, koji je potpisan u Beču prošle godine, a koji treba da bude ratifikovan u kosovskom parlamentu, ali ga opozicija ne prihvata, biće održana u Prištini, u sredu, 3. avgusta...Priština je duže od godinu dana u problemu jer...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.