Delimično uklonjene barikade

Izvor: B92, 04.Sep.2011, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delimično uklonjene barikade

Zvečan -- Pripadnici američkog i portugalskog Kfora su oko 16 časova uklonili deo blokade puta Banjska-Novi Pazar i sada mogu da prolaze samo putnički automoblili.

I dalje je zabranjen prolaz za vozila koja prevoze komercijalnu robu i cisternama sa gorivom.

Niko od zvaničnika Euleksa i Kfora koji se nalazi na administrativnoj liniji nije davao izjave medijima ali se po radnjama koje preduzimaju može zaključiti da su odluku o propuštanju putničkih vozila upravo doneli.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Pripadnici američkog i marokanskog kontigenta Kfora dopremili su oko 13 časova helikopterima bodljikavu žicu u selo Izvori i potpuno blokirali taj putni pravac. Izvori su blokirani od juče tokom noći nije postignut dogovor između predstavnika Srba, KFOR-a i EULEKS-a.

Prema rečima načelnika Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenka Nedeljkovića noć je protekla mirno. Vojnici su sa stanovništvom oko vatre koju su naložili, dočekali jutro.

Tokom noći nije bilo razgovora, rekao je Nedeljković i dodao da je neizvesno šta će doneti današnji dan.

Kao odgovor na blokadu KFOR-a Srbi su tokom noći blokirali, a nakon sat vremena oslobodili jednu kolovoznu traku na putu Kosovska Mitrovica-Raška u mestu Rudare.

Namera Kfora je kako su kazali, sprečavanje prevoza nafte i druge komercijalne robe veće od tri ipo tone.

Bogdanović: Zamolio sam Kfor da se sklone

"Zamolio sam ga da Kfor ne preduzima nikakve radnje i da deblokira alternativne prelaze", kazao je Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i dodao da je zatražio da se time omogući da funkcioniše putnički saobraćaj.

Prethodno, oko 14.30 dozvoljen je prolaz putničkim automobilima i u mestu Banjska koji su tokom prepodneva blokirali vojnici poljskog Kfora.

Nedeljković je rekao da su Srbi uznemireni ali i "odlučni da ostanu dosledni i mirni, da istraju u zahtevima i da ne dozvole da administrativna linija prema centralnoj Srbiji bude blokirana".

"Uplašeni smo za svoju budućnost jer KFOR želi da nas opkoli žicom, da živimo u getu. To nećemo dozvoliti već ćemo se mirnim i demokratskim sredstvima tome suprotstaviti", rekao je Nedeljković.

On je upozorio da ako dođe do eskalacije nasilja na severu pokrajine za to će biti odgovorni KFOR i EULEKS jer su oni odgovorni za bezbednost na ovim prostorima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blokirani putevi na severu Kosova

Izvor: Beta, 04.Sep.2011

ZVEČAN , 4. septembra 2011. (Beta) - Putni pravac Banjska-Novi Pazar u mestu Izvore na Rogozni i dalje je blokiran pošto u noći izmedju subote i nedelje nije postignut dogovor izmedju predstavnika Srba ,KFOR-a i EULEKS-a...Prema rečima načelnika Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenka Nedeljkovića...

Nastavak na Beta...

Kfor ojačava blokade

Izvor: RTS, 04.Sep.2011

Pripadnici Kfora dopremili bodljikavu žicu u selo Izvore i potpuno blokirali putni pravac koji povezuje sever Kosova sa Novim Pazarom. Srbi i dalje na barikadama. Ministar Bogdanović zatražio od komandanta Bilera da se Kfor ponaša statusno neutralno. ..Vojnici Kfora pojačali su blokadu u selu Izvor...

Nastavak na RTS...

KFOR IZOLOVAO IZVOR BODLJIKAVANOM ŽICOM

Izvor: Kurir, 04.Sep.2011

ZVEČAN- Pripadnici američkog i marokanskog kontigenta Kfora dopremili su oko 13 časova helikopterima bodljikavu žicu u selu Izvori i potpuno blokirali taj putni pravac...Izvori su blokirani od juče tokom noći nije postignut dogovor između predstavnika Srba, KFOR-a i EULEKS-a...Prema rečima načelnika...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.