Kfor ojačava blokade

Izvor: RTS, 04.Sep.2011, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor ojačava blokade

Pripadnici Kfora dopremili bodljikavu žicu u selo Izvore i potpuno blokirali putni pravac koji povezuje sever Kosova sa Novim Pazarom. Srbi i dalje na barikadama. Ministar Bogdanović zatražio od komandanta Bilera da se Kfor ponaša statusno neutralno.

Vojnici Kfora pojačali su blokadu u selu Izvor u opštini Zvečan, čime je u potpunosti paralisan saobraćaj na jednom od alternativnih putnih pravaca koji povezuje sever Kosova sa Novim Pazarom.

Ministar za Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Metohiju Goran Bogdanović razogvarao je u Pećkoj patrijaršiji sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom i zatražio da se Kfor ponaša statusno neutralno i ne dozvoli da ne dozvoli prisustvo kosovskih carinika na administrativnim prelazima na severu Kosova.

"Zamolio sam Bilera da Kfor ne preduzima bilo kakve radnje i da deblokira alternativne prelaze i omogući funkcionisanje putničkog saobraćaja", rekao je Bogdanović.

"Od komandanta Kfora nisam dobio nikakve garancije u vezi sa tim, ali je obećao da će Kfor ostati statusno neutralan i učiniti sve da se smanje tenzije na severu Kosova", izjavio je Bogdanović.

"Verujem da će Kfor ostati da deluje u okviru rezolucije UN 1244 i da neće sprovoditi odluke prištinskih institucija", dodao je ministar.

Vojnici su na mestu gde je postavljena blokada razvukli bodljikavu žicu, pa je saobraćaj potpuno obustavljen.

Srbi i dalje blokiraju alternativni putni pravac Zvečan - Novi Pazar na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Raška, kao odgovor na akciju Kfora koji su u subotu posle podne blokirali taj putni pravac, zbog pokušaja da jedna cisterna sa gorivom uđe na Kosovo iz pravca Srbije.

Trenutno je situacija mirn, ali napeta. Saobraćaj na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Raška odvija se jednom kolovoznom trakom u mestu Rudare, pošto su barikade delimino sklonjene.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je sinoć da su ljudi odlučni i dosledi da istraju u zahtevu da se ne dozvoli blokada od strane Kfora na administrativnim prelazima sa centralnom Srbijom.

"Narodu je više nego jasno koja je uloga i zadatak Kfora. Mislim da u ovom trenutku Kfor treba da se vrati svom izvornom mandatu, da obezvedi mir i sigurnost za sve građane na ovim prostorima, a ne da sprovodi i realizuje odluke Prištine", rekao je Nedeljković.

Nešto pre ponoći u Zubinom Potoku se čula jaka detonacija i pucnji iz automatskog oružja.

Eksplozija se čula u 23.40 minuta, kao i rafal iz automatskog oružja, a za sada nije poznata lokacija na kojoj je došlo do ekslozije i nema informacija da je bilo ko povređen.

Američki i marokanski vojnici u sastavu Kfora postavili su juče popodne blokade,  onemogućivši prolazak cisternama sa naftom, kamionima sa drvima i oko 20 automobila iz pravca Novog Pazara.

Autobus koji je prevozio Srbe iz Kraljeva u Pećku patrijaršiju, na hirotonisanje protosinđela Jovana za episkopa lipljanskog, kamenovan je jutros u neposrednoj blizini ove srednjovekovene svetinje. Povređenih nije bilo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.