Decenija bez patrijarha Pavla – njegove poruke žive u narodu

Izvor: RTS, 15.Nov.2019, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decenija bez patrijarha Pavla – njegove poruke žive u narodu

Navršilo se deset godina od smrti najvoljenijeg srpskog patrijarha. Njegova svetost patrijarh Pavle bio je 44. naslednik trona Save Nemanjića. U Metohiji i na Kosovu bogoslužio je 34 leta. Danas će se u hramovima SPC služiti parastos.
Mnogobrojni poštovaoci rado se sećaju lika i dela patrijarha Pavla i njegovih Beseda za nauk.

Njegova svetost patrijarh srpski Pavle pamti se kao čovek mira >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i poštovanja među ljudima, ma koje vere bili. Tako je po ustoličenju prilikom prvog boravka u Drenici u Deviču, jednom od omiljenih manastira u Metohiji, poručio: "Mir, sloga, bratstvo, pravda i onda će Bog biti s nama, car mira, pa ćemo moći odoleti i mi svi ljudi dobre volje svemu onome što nije dobro."
Na severu Kosova nekadašnjem episkopu raško-prizrenskom, podignut je spomenik u Leposaviću.
Bronzana figura Njegove svetosti patrijarha Pavla kao da blagosilja vernike i dobronamernike u porti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog.
"Mladom akademskom vajaru Milenku Baloviću iz Raške bio je poveren zadatak. Dugo je trajala izrada, i evo – monumentalni spomenik", kaže protojerej-stavrofor Milomir Vlašković, starešina hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću.
U vlasništvu Biblioteke Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve je kolekcija od 10.000 knjiga patrijarha Pavla. Većinu čine one koje su autori i izdavači posvetili Njegovoj svetosti.
"Reč je o istinskoj biblioteci koja je uključivala celokupnu istoriju knjige svih naroda na mnoštvo jezika", kaže Njegovo preosveštenstvo David, vladika Eparhije kruševačke.
Izdavački fond Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke objavio je Sabrana dela i malu religioznu biblioteku omiljenog patrijarha koji je bio izuzetno posvećen kosovsko-metohijskim svetinjama.
"Bio sam 34 godine na Kosovu pa znam te prilike i neprilike koje su i onda imali i sada porušene crkve. Znam u Đakovici i redom. Nadam se da će ipak i u svetu doći do toga da je to jedna opšta vrednost koju treba da sačuvamo za Evropu i za buduće generacije", govorio je patrijarh Pavle.
Svojevrsno svedočanstvo o uništavanju srpske prošlosti jeste i Zbornik godišnjih izveštaja nekadašnjeg episkopa, njegove svetosti Pavla – Raspeto Kosovo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.