De Palasio Espanja:Novi parametri za diskusiju o Kosovu

Izvor: S media, 25.Sep.2011, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

De Palasio Espanja:Novi parametri za diskusiju o Kosovu

"Treba tražiti nove parametre u diskusiji o Kosovu", ocenio ambasador Španije u Beogradu Injigo de Palasio Espanja. Ambasador je dodao da očekuje da ta diskusija bude organizovana u najskorije vreme, sa izgledom da se dođe do konačnog rešenja.

Ambasador Španije u Beogradu Injigo de Palasio Espanja izjavio je u intervjuu za današnje izdanje lista "Politika" da pregovorima Beograda i Prištine mora da se postigne trajna stabilnost u regionu.

Španski >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ambasador je dodao da se sa najvećom pažnjom moraju uzeti u obzir interesi stanovništva na severu Kosova.

Tahiri: Razgovore treba nastaviti bez obzira na sve

Tadić u UN: Nema pregovora dok se preti nasiljem

Zarif: Omogućiti slobodu kretanja Kforu i Euleksu

Većina zemalja EU priznala je nezavisno Kosovo. Španija i četiri druge članice to nisu uradile. Da li Srbija može da bude kandidat i bez saglasnosti unutar EU o njenim geografskim granicama?

Srbija ima svoje granice koje su zapisane u Ustavu Srbije, koje EU uzima u obzir, jer pet zemalja EU ne priznaje Kosovo. Mislim da ova tema više zaokuplja novinare nego što izaziva realne probleme u EU.

Pa kako onda objašnjavate intervenciju Angele Merkel prilikom posete Beogradu?

Kancelarka Merkel ima prvorazrednu političku ulogu danasu Evropi, verujemo da će tako biti i u budućnosti. Prenela je jako značajnu političku poruku podrške Srbiji za njenu integraciju u Evropu. Angela Merkel ne ide po svetu tek tako da bi lansirala bilo kakve poruke, samim tim što je došla u Beograd, ta poruka se mora smatrati jako značajnom – i za Evropu i za Srbiju.

A šta mislite o ideji da se na severu Kosova primeni formula autonomije koju ima Katalonija u Španiji, kako je nedavno bilo predloženo?

Na sto je mogla da se stavi i opcija baskijske autonomije, koja je znatno veća od katalonske. To nije relevantno. Ipak, čini mi se da modeli ne mogu da se izvoze. Osnovna ideja mora da bude da se postigne trajna stabilnost ovog regiona: da bismo do toga došli, od prvorazrednog je značaja da se sa najvećom pažnjom uzmu u obzir interesi stanovništva na severu Kosova. Koji će to model biti – to treba da bude predmet dogovora dve strane. Važna je politička poruka, a ona glasi:Srbija ima svoje legitimne interese(po viđenju Španije i nismo u tome usamljeni) za svojestanovništvo na Kosovu. Pre ili kasnije dve strane moraju da dođu do nekog modela da bi ovi interesi ostali zaštićeni.

Vi, sada, kao da klizite u statusni suverenitet Kosova?

Ne govorim sada o suverenitetu Kosova, već o zaštiti srpskih građana i njihovim pravima. I očigledno je da ta pitanja nisu rešena. To nema nikakve veze sa suverenitetom. Treba tražiti nove parametre u diskusiji o Kosovu. Očekujem da će ova diskusija biti organizovana u najskorije vreme, sa izgledom da se dođe do konačnog rešenja.

Ukoliko u Španiji dođe do promene vlasti na prevremenim izborima 20. novembra i konzervativna Narodna partija nadjača socijaliste, da li će doći do promene stava u odnosu na Kosovo?

Obe glavne partije u Španiji, socijalistička i narodna, preko svojih predstavnikaizrazile su međusobnu saglasnost u pogledu Kosova. Ne verujem da bi Španija, bez obzira na ishod izbora, mogla da promeni svoj principijelni stav zbog koga nije priznala nezavisnost Kosova. To ne znači da Španija žarko ne želi da se dođe do globalnih sporazuma za pitanje Kosova, za koja smo uvereni da možemo da damo naš doprinos.

Šta biste još hteli da kažete na odlasku?

Zaista se divim Srbiji što i pored svih teškoća nikad nije odustala da ulaže napore da bi stvorila bolju budućnost. I što nije izgubila optimizam. Kada je posle smrti Franka u Španiji počinjala tranzicija, sve tadašnje parlamentarne stranke bile su saglasne da Španija treba da se integriše u Evropu. Nije bilo antievropskih snaga. Budućnost Srbije odrediće mladi Srbije, ne političari. Srbiji su potrebni političari koji gledaju u budućnost, ne u prošlost. Ta budućnost je u Evropskoj uniji. Političar koji bude znao da izvede nemirnu mladež Srbije ka budućnosti ili Evropi – biće uspešan.

(PolitikaFoto:Politika)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.