Darmanović: Demarkacija je za Crnu Goru završena stvar

Izvor: RTS, 20.Dec.2017, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Darmanović: Demarkacija je za Crnu Goru završena stvar

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović ponovio je da je pitanje Sporazuma o demarkaciji sa Prištinom za zvaničnu Podgoricu "završena priča i da sada sve zavisi od institucija Kosova, odnosno koliko će brzo oni prepoznati sopstvene interese".
"Verujem da će vremenom institucije na Kosovu prepoznati svoje interese i poći od činjenice da je taj spor za nas završen i da nemamo ni razloge, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ni motive da nešto što i ne shvatamo kao spor produžavamo", rekao je Darmanović.
Podseća da je taj sporazum potpisan u Beču, ratifikovan u crnogorskom parlamentu.
"Postupali kako se od nas očekuje prema standardima međunarodnog prava. Delovali smo kao dobri prijatelji i partneri u čitavom tom procesu", istakao je šef crnogorske diplomatije.
Darmanović je rekao da Crna Gora shvata da na Kosovu postoje problemi sa većinskom voljom.
"Demokratija je komplikovana stvar i jednostavno mi imamo dosta strpljenja. Možemo da živimo sa tim otvorenim pitanjem. Ništa se strašno na granici ne dešava, tamo čak niko i ne živi. Radi se o maloj teritoriji koja je deo nekadašnje granice Jugoslavije i tu nema nikakvog spora za obe međunarodne komisije", dodao je Darmanović.
Koliko brzo i koliko ozbiljno će delovati politički akteri na Kosovu, kako je ocenio, teško je proceniti, prenela je RTCG.
"Postoje jasni stavovi EU, koja time uslovljava viznu liberalizaciju, i SAD koje to smatraju bezbednosnim pitanjem. Koliko će to brzo da se desi ne bih da nagađam, ali kad god da se desi, dobro je", zaključio je Darmanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Darmanović: Očekujem da SAD posvete više pažnje regionu

Izvor: VOA, 20.Dec.2017

Ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović, izrazio je danas očekivanje da će SAD već naredne godine posvetiti više pažnje regionu Zapadnog Balkana, prenosi podgorički dnevnik Pobjeda. "Očekujem da će SAD u narednoj godini  posvetiti još više pažnje Zapadnom Balkanu", rekao...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.