Održano okupljanje Srba; HELP, Ovo je okupacija FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 09:12

Održano okupljanje Srba; HELP, "Ovo je okupacija" FOTO/VIDEO

U severnom delu Kosovske Mitrovice, na Trgu braće Milić, održan veliki protestni opštenarodni skup Srba.

Srbi sa KiM tim protestom žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine o ukidanju dinara.

Građani nosili su zastave Srbije i transparente "UN USA 1244 HELP", "Evropo, otvori oči", "Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu", "Ovo je okupacija". "Penziju sam čitav život >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sticao, ne dam je Kurtiju".

Osim tih, Srbi su nosili i transparente na kojima piše; "Kurti, zašto nam decu u vrtiću ostavljaš bez mleka?", "Nećete nas proterati sa naših ognjišta!", "Kurti nam zabranjuje plate i penzije!", "Od čega da kupimo lekove kad nam dinar uzimate?", "Neka ambasadori pređu sa reči na dela!", "Evropo, dogorelo do nokata, zauzdajte piromana!", "Bolnice će nam ostati bez lekova!", "Kurti želi da nam ugasi vrtiće i protera decu!", "Za Kurtijevu 'demokratiju' ne dam ni pet para!", "I Nemanjići su kovali dinare!"....

Prisutni su bili i predsednik i potpredsednik Srpske liste Zlatan Elek i Dragiša Milović.

Slup je održan na glavnom šetalistu u blizini Trga Braće Milić, a prisustvovalo mu je nekoliko hiljada građana iz svih delova Kosova i Metohije od Štrpca, Pomoravlja, Centralnog Kosova, Severa KiM.

Dragiša Milović iz Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici rekao je da ovaj veliki veličanstveni slup prilika da se izrazi nezadovoljstvo sa jednostranim potezom da se ukine dinar. On je istakao da je ta odluka direktno uperena prema srpskom narodu i da preti opstanku srpskog naroda na KiM.

"Ona ima za cilj ukidanje srpskih institucija. Uperena je i protiv manjinskih zajednica koje ovde žive. Sve se ovo dešava pred licem međunarodne zajednice. Posle 25 godina evo prilike da svetu, Evropi kažemo da smo mi Srbi građani drugog reda, da nam se gaze osnovna ljudska prava i da nam preti egzodus. Ovom suludom odlukom biće pogođeni najranjiviji, stari bolseni, penzioneri, socijalno ugroženi, studenti, ali i zdravstveni radnici. Pitanje je kako ćemo snabdevati bolnice lekovima, kupovati hranu za pacijente. U njoj se leče Srbi, Bošnjaci, Romi. Ako odluka ostane na snazi biće im uskraćeno pravo na lečenje", rekao je on.

Istovremeno, on je pozvao one koji odlučuju, ambasadore Kvinte da zabrane odluku i podsetio da Srbija ima pravo da finasira svoje građane što je dogovoreno Briselskim sporazumom 2013 i 2015. godine.

"To su temelji ZSO, ali nažalost ta zajednica koja je trebalo da bude formirana pre 11 godina Priština ne želi da je formira, a Bbrisel ćuti. Naša sanitetska vozila su prošle godine više od 400 puta zaustavljana, zabranjena nam je vakcinacija, upadali su u KBC i pretresali i pacijente i zaposlene. Ovo je prilika da kažemo da se ne slažemo sa jednostarnim potezima Kurtija kojima usložnjava situaciju na severu", rekao je Milović i naglasio da je i na nedavno održanoj sednici Saveta Bezbednosti UN 13 od 15 zemalja članica zaključilo da je Kurti taj koji pravi probleme.

"Mi smo za mir, bortimo se za opstanak, želimo osnovna prava, a 25 godina nemamo ništa od toga. Moramo da istrajemo. Ništa tuđe nismo uzeli i na sve provokacije moramo da odgovorimo mirom i dostojanstvom. Nadam se da ima prava za nas Srrbe i da međnarodna zajednica jednom mora da kaže dosta ugnjetavanja Srba. Sloga i jedinstvo su nas držali svih ovoh godina i da poštujemo jedni sdruge uz pomoč naše matice Srbije i SPC i dobijemo šta nam propada a to je miran žovot na ovim prostorima", rekao je on.

Svetlana Stević, upravnica Narodnih kuhinja "Majka devet Jugovića" poručila je sa skupa da se Srbi na KiM nalaze u bezizlaznoj situaciji i da moramo da budemo jedinstveni i složni i da ostanemo na vekovnim ognjištima.

"Nije nije lako biti Srbin, nismo bez korena i istorije, svetinje govore umesto nas i potvrđuju identitet srpskog naroda. Ljudi traže pravo na život, slobodu, golo parče hleba. Teško je kada je neko gladan a neko u Prištini ne želi da čuje za taj vapaj. Jedino mi Srbi na KiM nemamo demokratiju. Kako da objasnimo našoj deci da nam je sve uskraćeno. Nikada nije bilo lako ali smo pobeđivali kada smo bili jedinstveni i složni. Preživećemo i ovo jer je gospod uz nas, zaštirtiće nam decu i mi ćemo slati naše molitve", rekla je ona.

Dušanka đorović, iz Udruženja ujedinjenih penzionera rekla je da su građani primorani na ulici da ostvare elementarna prava i zapitala šta su skrivili da im se to desi.

"Pozivamo čitav demokratski svet da ih čije i ne ostane nem. Potrebno nam je da se ukibne ova odluka. Ta odluka je potrebna da se omogičći da živimo kao svet normalan", rekla je ona.

Dragana Milenković, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici obratila se u ime profesora fakulteta i rekla da je odluka CBK diskriminatorna i da ugrožava opstanak srba na KiM, a kao roditelj da se pitaju kako da plate školarine, hrane.

"Dinar je opstajao ovde i u najgorem vremeno okupacije, njegovim ukidanjem ukida se život protivno univerzalnim vrednostima na kojima počiva EU, Da li je ustav Kosova jači od svih međunarodnih sporazuma i standarda. Kako to važi kada nam treba ukinuti prava a ne kada treba vratiti zemljište manastitu Dečani ili imovinu građanima. Umesto da idemoi u pravcu normalizacije i dijaloga imamo potez koji nas vraća 10 godina unazad", rekla je ona.

Dodala je da je jasno je da je uvođenje evra način obračuna sa srpskim narodom. "Ovo nije korak ka miru i stabilizaciji. Radi se o človeku koji je zagovornik ekstremnog populizma. Jasna poruka predstavnicima EU - ne dozvolite da jedan čovek ugrozi stabilizaciju i mir u regionu", rekla je ona.

Direktorka Osnovne škole u Ugljaru Vesna Martinović rekla je da je cilj skupa da se podigne glas i ukaže na nepravdu koja se dešava u 21. veku na tlu Evrope.

"Došli smo iz svih manjih i većih mesta sa Kosova i Metohije. Iz Goraždevca, Gotovuše, Zubinog Potoka, Banje, Šilova, Gračanice, Sočanice i Ugljara. Došli smo da nas vidi međunarodna zajednica, da nas čuje. Da čuje o našim problemima sa kojima živimo već više od dve decenije", rekla je Martinovićeva.

Ona je poručila da se Srbima uskraćuje elementarno pravo na zarade, na normalan život. Ovim što vlada u Prištini zabranjuje dinar, ona dobro zna da nije to puka zabrana dinara. To je mnogo više od toga. To je ustvari katanac na sve srpske škole, a samim tim i pravo na školovanje naše dece. Ako neko misli da možemo da funkcionišemo bez upotrebe dinara, vara se. Mi smo ovde da zatražimo da nas neko u Evropi čuje i urazumi vladu u Prištini, da utiče na njene sulude odluke, jer prosto je neverovatno da ova odluka ostane na snazi", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas u podne protest Srba u Kosovskoj Mitrovici zbog ukidanja dinara i „arogantnog ponašanja Kurtija“

Izvor: Danas, 12.Feb.2024

Protest u organizaciji Saveza penzionera Kosova i Metohije održaće se danas u podne u severnom delu Kosovske Mitrovice, najavljen kao "veliki protestni opštenarodni skup", povodom odluke Centralne banke Kosova o zabrani dinara.

Nastavak na Danas...

Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici: Odluka da se ukine dinar bukvalno znači da nam se ukida parče hleba, život

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 12.Feb.2024

KOSOVSKA MITROVICA –Srbi sa KiM okupili su se danas u 12 časova u Kosovskoj Mitrovici na velikom protestnom opštenarodnom skupu, kojim žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine i premijera privremenih prištinskih...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.