Danas je Vidovdan

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jun.2015, 06:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Vidovdan

Vidovdan je nepokretni verski praznik koga 28. juna obeležava Srpska pravoslavna crkva. Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Najznačajniji je Kosovski boj 1389. godine, pogibija kneza Lazara i početak propasti srpskog srednjovekovnog carstva.

O poreklu narodnog naziva za Vidovdan postoji više verzija. Po jednoj se proslavljanje vezuje za slovensko paganasko božanstvo Svetovida, a po drugoj za poštovanje Svetog Vida, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zapadnohrišćanskog sveca kojeg su u Srbiji u vreme cara Dušana slavili tadašnji gastarbajteri - nemački rudari Sasi, pa ga prihvatilo i lokalno stanovništvo.

U srpskoj istoriji pored Kosovskog boja , za Vidovdan se takođe vezuje: atentat na austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda koji je 1914. izvršio Gavrilo Princip, što je bio povod za početak Prvog svetskog rata. Godinu dana kasnije na isti praznik srpski ministar unutrašnjih poslova Ljubomir Jovanović sa Esad-pašom potpisuje u Tirani sporazum o uniji Srbije i Albanije.

Na Vidovdan 1919. potpisan je i Versajski sporazum kojim je okončan Prvi svetski rat. Na ovaj praznik 1921. godine kralj Aleksandar Prvi Karađorđević doneo je Vidovdanski ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. A 1948. na Vidovdan je doneta Rezolucija Informbiroa kojom se Titova Jugoslavija razišla sa Staljinovim Sovjetskim savezom.

Amandman na Ustav Hrvatske po kojem su Srbi prestali da budu konstitutivni narod donet je takođe na Vidovdan 1990, dok su godinu dana kasnije na graničnom prelazu Holmec između Austrije i Slovenije na ovaj praznik poginula dva vojnika JNA u sukobu sa slovenačkom teritorijalnom odbranom.

Takođe na Vidovdan 1992. probijen je koridor kod Brčkog čime su spojena dva dela Republike Srpske. Na Vidovdan 2001. Slobodan Milošević je izručen Haškom tribunalu, a 2006. godine Crna Gora je primljena u UN kao 192. članica.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Andrićgrad: Počelo obilježavanje Vidovdana

Izvor: Vostok.rs, 28.Jun.2015

28.06.2015. -..U Andrićgradu je počelo obilježavanje Vidovdana, krsne slave hrama Svetog kneza Lazara i kosovskih mučenika i obilježavanje četiri godine od gradnje grada od kamena na obalama Drine i Rzava... Svečanost je počela liturgijom u hramu Svetog kneza Lazara, koju služi sveštenstvo...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.