Danas: Vulin kompromisno rešenje

Izvor: B92, 03.Sep.2013, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas: Vulin "kompromisno" rešenje

Beograd -- Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, imenovanje Vulina na mesto ministra bez portfelja predstavljalo je "kompromisno" rešenje nakon što je Ružić dobio funkciju.

Nadležnosti Aleksandra Vulina neće se promeniti sada kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo u odnosu na one koje je imao dok je bio samo direktor Kancelarije za KiM, piše ovaj list.

Glavna razlika je u tome što će statusom ministra Vulin dobiti pravo glasa na sednicama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vlade Srbije, kao i pravo da predlaže zakone, što dosad nije mogao, objašnjavaju sagovornici Danasa iz Vlade.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, imenovanje Vulina na mesto ministra bez portfelja predstavljalo je "kompromisno" rešenje nakon insistiranja socijalista da Branko Ružić dobije funkciju u rekonstruisanoj vladi. Naprednjaci, naime, nisu planirali da u okviru rekonstrukcije dodele taj status direktoru Kancelarije za KiM, ali je to bio njihov odgovor na zahteve SPS, odnosno potez kojim treba da se održi odnos snaga u vladajućoj koaliciji.

Bivši ministar za KiM Goran Bogdanović objašnjava za Danas da direktori vladinih kancelarija imaju pravo da prisustvuju sednicama i diskutuju, ali ne i da glasaju ili predlažu zakone. S druge strane, prema njegovim rečima, nadležnosti ministara bez portfelja i ministara sa resorima su identične. "Samim tim, nakon rekonstrukcije Vlade ojačana je uloga Aleksandra Vulina", ukazuje Bogdanović.

I profesor Fakulteta za državnu upravu i administraciju Univerziteta Megatrend Mijat Damjanović ističe za Danas da će Vulin novom funkcijom imati "bolju opservatorsku poziciju" u Vladi. Damjanović dodaje da se Vulinu tako ojačava pozicija, jer će moći da učestvuje i u odlukama koje nisu direktno u vezi s Kosovom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.