Dan sećanja na Dinka Tucakovića

Izvor: B92, 19.Feb.2014, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan sećanja na Dinka Tucakovića

Jugoslovenska kinoteka prikazaće danas izbor filmova Dinka Tucakovića (1960-2013), povodom godišnjice prerane smrti tog svestranog filmskog autora, kritičara, teoretičara i istoričara filma, koji je bio i dugogodišnji upravnik Kinotekinog muzeja u Kosovskoj.

Среда 19.02. Сећање на... ДИНКО ТУЦАКОВИЋ

16:30 ШЕСТ ДАНА ЈУНА (СФРЈ 1985) 90’

ул. Небојша Крстић, Предраг Бјелац >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << р. Динко Туцаковић

18:30 БЕРНИСА, ЈАЧА ОД СМРТИ (СФРЈ 1990) 17’

ул. Драган Максимовић, Бојана Маљевић р. Динко Туцаковић

ЗАБРАЊЕНИ БЕЗ ЗАБРАНЕ (СРБ 2007) 52’

документарни р. Динко Туцаковић, Милан Никодијевић

20:30 ДОКТОР РЕЈ И ЂАВОЛИ (СРБ 2012) 93’ *

ул. Пол Леонард Мареј (Paul Leonard Murray), Драган Бјелогрлић Р. Динко Туцаковић

U sali u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, koja je nazvana Tucakovićevim imenom, biće prikazani filmovi “Šest dana juna” (1985), “Bernisa, jača od smrti” (1990), dokumentarac “Zabranjeni bez zabrane” (2007) o jugoslovenskom crnom talasu, koji je režirao sa Milanom Nikodijevićem i “Doktor Rej i đavoli” (2012) o legendarnom američkom reditelju Nikolasu Reju (Nicholas Ray) koji je snimao u Beogradu sredinom 60-ih godina 20. veka, prenosi portal SEEcult.org.

Tucaković je iznenada preminuo 19. februara 2013. u 53. godini. Mnogobrojne kolege istakle su na komemoraciji njegovu svestranost, enciklopedijsko znanje, talenat i mnoge druge vrline koje su ga krasile i činile jedinstvenim filmskim umetnikom i stručnjakom.

Rođen 1960. u Zenici, Tucaković je diplomirao 1984. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (film i TV režija), a iza sebe je ostavio desetak ostvarenja, počev od filma “Šest dana juna”. Finalizovao je 2000. godine film “Država mrtvih”, posthumno delo Žike Pavlovića, a 2012. je napisao roman i realizovao dugometražni igrani film “Doktor Rej i đavoli”, kao i TV seriju u pet epizoda “Srbi u Holivudu”.

Film “Doktor Rej i đavoli”, posvećen boravku Nikolasa Reja 1964. u Beogradu, premijerno je prikazan 2012. na zatvaranju 40. FEST-a.

Tucaković je, između ostalog, snimio dokumentarne filmove “The Rubber Soul Project” i "Jasmina i rat", kao i niz kratkih.

Kao filmski teoretičar i kritičar, pisao je za sve glavne jugoslovenske časopise, kao i za Positiff i Sight and Sound.

Predavao je na FDU u Beogradu, na predmetima Filmska režija i Istorija filma, kao i na Akademiji umetnosti BK, master klas na predmetu Istorija filma.

Bio je jedan od osnivača Dunav film filmske škole i šef katedre za Dokumentarni film, kao i član programske komisije Svetske federacije filmskih arhiva (FIAF) i borda Evropske federacije filmskih arhiva (ACE).

Bio je i urednik i izdavačke delatnosti Jugoslovenske kinoteke, predsednik Saveta FEST-a, selektor festivalskih programa i član žirija u Ansiju, Beču, Kanu...
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.