Izvor: RTS, 14.Okt.2021, 19:36

Dan posle incidenata na severu KiM, različito se tumači povod za nemire

Na severu Kosova i Metohije, nakon akcije interventne jedinice kosovske policije u severnom delu Mitrovice i u Zvečanu i protesta Srba, dan je protekao mirno. Stanje ranjenog Srećka Sofronijevića je stabilno i nije u životnoj opasnosti.
Više povređenih civila i policajaca, sukob na ulicama severnog dela Mitrovice i Zvečana, suzavac, šok bombe, kamenice, upotreba vatrenog oružja, zapaljeni automobili - bilans je jučerašnjih nemira u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mitrovici i Zvečanu.

"Sam čin slanja specijalnih jedinica kosvske policije sa dugim cevima je potpuno nerazumljiv i neshvatljiv zaista. Pre svega, znamo da je severni deo Kosova i dalje jedno veoma osteljivo područje i da bih u vezi s tim rekao da je moglo daleko bezbolnije i elegantnije da se reši pitanje jedne apoteke ili više privrednih objekata koji funkcionišu na severu", kaže analitičar  Miodrag Milićević.
"Tužilac, sudija, Srbi, gonjeni Albanci krijumčari, reakcija od strane građana Srba, mislim da je malo paradoksalno, ali to je naša realnost, kada se svaka akcija policije ispolitizuje sasvim nepotrebno i ispale su i žrtve koje su nepotrebne i žalosne", kaže Nedžmedin Spahiu, analitičar.
Albanci i Srbi različito gledaju na akciju vlasti u Prištini, koje tvrde da je bila legitimna, usmerena na organizovani kriminal i šverc. Nove tenzije na severu Kosova događaju se u jeku kampanje pred lokalne izbore u nedelju.
"Mislim da nema veze to sa lokalnim izborima, niti Kurti može da dobije u severnoj Mitrovici, na severu Kosova. Ovde, u južnoj Mitrovici to kao da se ništa nije desilo, mada se čula pucnjava, ali je reakcija građana bila kao da uopšte se ne tiče njih", kaže Nedžmedin Spahiu.
"Lično smatram i slažem se u oceni da jeste više usmereno ka popravljanju rejtinga gospodina Kurtija nego bilo čemu drugom. U prilog u tome ide i činjenica da su u jučerašnjoj akciji policije bili korišćeni bojevi meci, odnosno municija i da je to nešto što dugo godina nije viđeno na severu Kosova", rekao je Miodrag Milićević.
Život Srba u Mitrovici i Zvečanu se vraća u normalne tokove, a specijalci policije povukli su se u svoje baze. Pitanje do kada i šta će biti sledeći povod za sukob.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.