Dačić zatražio od Ban Ki-muna da se UNMIK ne smanjuje

Izvor: Press, 09.Feb.2013, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić zatražio od Ban Ki-muna da se UNMIK ne smanjuje

"Zatražio sam od UN da ne smanjuje kapacitete UNMIK misije na KiM. Mi se protivimo zatvaranju njihove kancelarije u severnoj Kosovskoj Mitrovici", izjavio je premijer Dačić.
   
Ban je ponovio da su UN do kraja privržene rezoluciji 1244 i insistirao da se njene odredbe ne smeju kršiti.
   
Premijer Dačić je upoznao generalnog sekretara UN sa aktuelnim problemima vezanim za manastir Visoki Dečani, nedovoljnom  bezbednošću monaha i povratnika, ocenivši da pretnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << lokalnih albanskih vlasti zastrašuju Srbe i štete dijalogu koji se vodi između Beograda i Prištine, saopštila je danas vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
   
"Upoznao sam ga sa planom Srbije, skupštinskom rezolucijom i platformom i našim nastojanjem da doprinesemo miru i stabilnosti i uspesnom nastavku dijaloga sa Prištinom", rekao je Dačić.
   
Jedna od tema razgovora bio je i međunarodni sud u Hagu i tom prilikom premijer je generalnom sekretaru UN, preneo ogorčenje srpske javnosti zbog najnovijih presuda hrvatskim i albanskim optuženicima.
   
Dačić je istakao da je vidljiv politički uticaj na odluke suda, čime je njegova uloga praktično obesmišljena, ali je i naglasio da će Srbija do kraja ostvariti svoju obavezu kada je reč o procesuiranju svih koji su krivi za ratne zločine.
   
Premijer je izneo zahtev da se, po ukidanju Haškog tribunala, svi procesi vode na domaćem nivou, kao i da se sudske kazne služe u zemljama u našem regionu.
   
Ban je pohvalio učešće pripadnika vojske i policije Srbije u mirovnim misijama  u svetu, pozdravio napore Vlade Srbije u smirivanju ukupne situacije u celom regionu i obećao pomoć UN da se zadrži mir i stabilnost na KiM dok traje politički proces.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.