Izvor: S media, 06.Maj.2013, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić u Beču: Sporazum prilika koja se ne sme propustiti

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocenio je u Beču da je sporazum iz Brisela prilika koja se ne sme propustiti i koju treba iskoristiti za novo pozicioniranje Srbije, a Srbima sa severa Kosova poručio da bi bilo dobro da prihvate primenu sporazuma i da se ne plaše da će izgubiti svoje institucije.

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa austrijskim vicekancelarom i šefom diplomatije Mihaelom Špindelegerom, rekao da će Vlada razgovarati >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sa Srbima sa severa Kosova.

"Mi nismo išli na priznanje Kosova kao nezavisne države. Ovi su razgovori i dijalog bili statusno neutralni, ali je zajednički stav nas u Srbiji bio da je, bez obzira na to što Kosovo ne priznajemo kao nezavisnu državu, to teritorija pod posebnim režimom, pod uslovima koji su određeni Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN“, objasnio je Dačić.

"Nema nikakvog razloga za strah da će time Srbi izgubiti svoje institucije, radna mesta, neće moći niko da ih vojno napadne, u policiji i pravosuđu će raditi Srbi. Zajednica će imati neke svoje nadležnosti u oblasti ekonomije, zdravstva, prosvete, prostornog planiranja. Mislim da je mnogo bolje da se zajedno primenjuje ovaj plan nego da Srbi budu protiv toga“, poručio je on.

Prilika za novo pozicioniranje Srbije

Dačić je rekao da smatra da ovu prilku treba iskoristiti za novo pozicioniranje Srbije, za promenu slike Srbije u svetu i da ovu šansu ne smemo propustiti.

"U poslednjih 20 godina imali smo tri puta šansu da Srbija krene sa mrtve tačke uz podršku međunarodne zajednice. Prva je bilo posle Dejtonskog sporazuma, a druga situacija je bila posle 5. oktobra 2000., pada Miloševića. I jedna i druga su bile propuštene prilike. Ovu sada priliku ne smemo da propustimo“, naglasio je premijer.

Dačić je istakao da na talasu te pozitivne klime u Srbiji, treba na najbolji način da branimo svoje nacionalne i državne interese, kao da je to najveća vrednost ovog sporazuma.

Takođe je poručio da Beograd nije potpisao ovaj sporazum da bi nekoga prevarili, ali i da isto tako "ne očekuje od EU da nas vara".

(Tanjug)

FOTO: Beta/ MUP Srbije/ Ognjen Stevanović

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.