Dačić (ne) može da glasa na Kosovu

Izvor: B92, 31.Jul.2013, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić (ne) može da glasa na Kosovu

Beograd -- Ako želi da glasa na lokalnim izborima na Kosovu, o čemu je više puta govorio, premijer Dačić bi morao da se upiše u Centralni izborni registar na Kosovu.

Da se izbori održavaju po zakonima važećim u užoj Srbiji, premijer Srbije ne bi mogao da glasa na lokalnim izborima u Prizrenu, podsećaju stručnjaci. Lokalni izbori na Kosovu trebalo bi da budu održani 3. novembra.

Podsetimo, premijer Srbije više puta je u medijima izjavio da želi da glasa na lokalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izborima na Kosovu zato što je rođen na prostoru KiM, dodaući da želi da mu se to omogući.

Ne zna se kako je na ovaj zahtev reagovao premijer Kosova Hašim Tači, kada se pre nedelju dana sreo sa Ivicom Dačićem, ali iz kosovske Centralne izborne komisije tumače da je, osim činjenice da je neko rodom sa Kosova, za učešće na lokalnim izborima potrebno ispuniti i neke druge uslove. Premijer Srbije, u ovom trenutku, čini se, ispunjava samo jedan.

"Lice ima pravo glasa ako na dan izbora navrši 18 godina, zatim lica koja su registrovana u centralnom registru, lica koja su napustila Kosovo posle januara 1998, a imaju pravo na državljanstvo Kosova, lica koja su stekla status izbeglica, a stekla su status posle januara 1995. godine", objašnjava Bajram Ljatifi, član CIK Kosova.

Na pitanje da li bi premijer Srbije, u duhu normalizacije odnosa, mogao da bude izuzetak, Ljatifi odgovara: "Mora da se proceni, prezentira dokumentacija, ne samo gospodina Dačića, nego i svakog građanina koji ima pravo na državljanstvo Republike Kosova".

Docent na Pravnom fakultetu u Nišu Dejan Vučetić podseća da je, prema zakonima važećim u Srbiji, za izlazak na lokalne izbore potrebno da birač ima prebivalište na opštini na kojoj se održavaju izbori.

"S obzirom na to da premijer ne spada u kategoriju interno raseljenih ili izbeglih lica, a i da ima prebivalište, pretpostavljam, u Beogradu ili užoj Srbiji, on ne bi mogao da glasa na izborima na Kosovu", ističe on. Ipak, Vučetić dodaje da je moguće da kosovski zakoni ovo pitanje regulišu na drugi način.

Izvori bliski pregovaračkim timovima za primenu briselskog sporazuma tvrde da će glasanje na lokalnim izborima biti omogućeno svim građanima koji se registruju u Centralnom izbornom registru. Teoretski, i Ivici Dačiću.

S druge strane, Vučetić smatra da bi trebalo stvoriti uslove da svoje građansko pravo da učestvuju na lokalnim izborima na Kosovu ostvare Srbi koji imaju status interno raseljenih lica, budući da se kao njihova mesta prebivališta i dalje vode opštine na Kosovu sa kojih su izbegli. Veruje se da na teritoriji uže Srbije živi oko 200.000 ljudi sa takvim statusom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.