Dačić: Platforma nije Sveto pismo

Izvor: B92, 20.Dec.2012, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Platforma nije Sveto pismo

Beograd -- Premijer Ivice Dačić kaže da platforma o KiM nije Sveto pismo i nešto što mora da se sprovodi i da su u toku razgovori o najboljem rešenju za pitanje Kosova.

"Nije nam cilj da donosimo dokumente koji neće biti ostvarljivi", rekao je Dačić novinarima u Centru za reciklažu u beogradskom naselju Železnik, gde je prisustvovao akciji uništenja oružja.

Upitan da li je autentičan i sprovodljiv dokument o rešenju problema za Kosovo koji su neki mediji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objavili, Dačić je rekao da Skupština Srbije još nije usvojila nikakav dokument.

"Postoje različita mišljenja i ideje na koji način pristupiti praktičnom rešavanju problema, među kojima je i paralelizam institucija na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

On je kazao da, međutim, s druge strane postoji pitanje da li je trenutno realno razgovarati o trajnom rešenju kosovskog pitanja.

"U toku su razgovori o tome šta bi moglo da bude rešenje o uslovima da Srbija ne menja svoj stav o statusu Kosovu, ali tako da izbegnemo paralelizam institucija - tako da ona budu prihvatljive i za Srbe i za Albance na Kosovu i Metohiji", kazao je Dačić.

"Platforma nije Sveto pismo i nešto što je uklesano u kamen i mora da se sprovodi i već se vode otvoreni razgovori", kazao je Dačić.

On je izrazio zadvoljstvo načinom na koji su rešeni problemi u vezi sa integrisanim upravljanjem administrativnom linijom.

"Ostali smo pri dogovoru da nema carine za robu koja ide na sever Kosova, a ograničene su količne neke akcizne robe da bi se sprečio šverc", kazao je Dačić.

Dačić je podsetio da se 10. januara nastavlja dijalog tehničkih grupa o rešenjima o raspodeli carina i da bi 17. januara trebalo da se nastavi dijalog između njega, premijera Kosova Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Kako je naveo, jedna od tema u narednih šest meseci je "paralelizam institucija", razrešenje pitanja da li su to institucije Srbije ili Srba na Kosovu.

"Treba gledati kako da se reši paralelizam institucija, a drugo da su Srbi na severu Kosova nešto posebno u odnosu na druge delove Kosova", kazao je Dačić.

Dačić zadovoljan sprovođenjem IBM

Dačić je izjavio da se na prelazima poštuje dogovor i da se ne plaća carina za robu namenjenu severu Kosova, samo je ograničena količina nekih akciznih roba.

Dačić je rekao da će tehničke grupe 10. januara nastaviti da tragaju za rešenjima kako da se raspodele prihodi koji bi se prikupili od carine i drugih dažbina.

Premijer je istovremeno izrazio zadovoljstvo zbog načina na koji se sprovodi sporazum o integrisanom upravljanju prelazima (IBM), jer se poštuje ono što je dogovorio s visokom predstavicom EU Ketrin Ešton i s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Dačić je novinarima u Železniku, gde je prisustvovao uništavanju viškova lakog naoružanja, najavio da će sledeći susret sa Eštonovom i Tačijem imati 17. januara i da će u narednih šest meseci dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU obuhvatiti i pitanje "paralelizma institucija na severu KiM".

"Iskristalisalo se da treba gledati da se reši paralelizam institucija, a da su sa druge strane Srbi na severu nešto posebno u odnosu na druge delove Kosova i mi moramo da budemo spremni za razgovore na tu temu. Sve ovo o čemu ovih dana razgovaramo je jedno viđenje kako to sve može da funkcioniše u uslovima kada je to neko privremeno rešenje", objasnio je Dačić.

Upitan da li je tekst srpske platforme za Kosovo i Metohiju koji se danas pojavio u beogradskoj štampi autentičan, Dačić je rekao da parlament još nije usvojio nikakav dokument, a da do tada platforma nije Sveto pismo i da se o njoj mora razgovarati sa mnogim zainteresovanim stranama.

"Nije nama cilj da donosimo dokumente i ideje koji neće biti ostvarljivi", objasnio je Dačić.

"Razgovori koji se sada vode o nacrtu tog dokumenta zapravo su razovori o mogućim rešenjima u uslovima u kojima Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a neophodno je rešiti pitanja poput paralelizma institucija na severu KiM", istakao je Dačić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DAČIĆ: Platforma nije Sveto pismo!

Izvor: Telegraf.rs, 20.Dec.2012

- Platforma nije nešto što je uklesano u kamen i mora da se sprovodi i već se vode otvoreni razgovori - kaže premijer

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.