Da li su Kosovo i Metohija za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2018, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su Kosovo i Metohija za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje?

Srbi na Kosmetu nemaju adekvatnu bezbednost koju su dužni da im obezbede predstavnici lokalnih institucija i međunarodnih mirovnih misija, rekao je za Radio-televiziju Vojvodine direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Svi oni su juče zakazali, kaže Đurić, osvrćući se na napad Albanaca kamenjem na Srbe povratnike prilikom posete Crkvi Svete Trojice u Petriču. Troje Srba je povređeno, od kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedan teže.

"Srbima na Kosovu i Metohiji je poslata jedna izuzetno loša poruka – da njihova bezbednost jeste ugrožena. I tu se ne radi samo o dva ili tri izolovana incidenta. Radi se o jednoj kampanji koja traje mesecima, u kojoj se pljačkaju srpska domaćinstva, odvodi stoka, napadaju napuštene kuće, povratnicima zabranjuje da obiđu svoja ognjišta", kaže Đurić.

On navodi da to ni na koji način ne poboljšava povezivanje teme bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji, sa temom dijaloga Beograda i Prištine.

"Bezbednost mora da bude svetinja i neupitna i ništa i niko ne sme da je dovodi u pitanje. Srbi na Kosovu i Metohiji ni bilo ko drugi, nema nameru, niti mogućnost da razgovara pod pritiskom, ucenama ili bilo kakvim oblikom nasilja. Jedini put za postizanje dogovora i napretka u razgovorima je za pregovaračkim stolom, a ne sa kamenom u ruci ili sa prstom na obaraču", ističe Đurić.

Fišer Kam:U državama regiona više antisemitizma nego u SRB

Ambasadorka Izraela u Srbiji, Alona Fišer Kam, izjavila je danas na Tribini "Srbi i Jevreji - uvezane sudbine" u Kulturnom centru Novi Sad, da je drugačije tumačenje Holokausta opasno i da u državama regiona ima mnogo više manifestacija antisemitizma nego što je to slučaj u Srbiji.

Govoreći o vezama srpskog i jevrejskog naroda, ambasadorka je, pored zajedničkog stradanja u Drugom svetskom ratu, istakla činjenicu da je Srbija među prvima priznala pravo Jevreja na svoju državu podržavši Balfurovu deklaraciju pre jednog veka, kao i da su neki od osnivača modernog Izraela poreklom sa prostora Srbije.

Na panelu, koji je organizovao Centar za društvenu stabilnost, direktor kancelarije za KiM Marko Đurić je na pitanje moderatora da li su Kosovo i Metohija za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, rekao da je apsolutna paralela to što za srpski narod prostor Stare Srbije predstavlja takođe deo kolektivnog sećanja i kohezioni je faktor za sve Srbe ma gde da žive.

Đurić se ambasadorki Fišer Kam zahvalio i zbog podrške te zemlje u borbi Srbije u vezi sa očuvanjem Kosova i Metohije, naglasivši da se prilikom zvaničnih poseta predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i državne delegacije toj zemlji uverio da su odnosi na najvišem političkom nivou odlični, a da je na celom društvu da ih dalje unapređujemo ekonomski i kulturno.

Na izuzetno posećenoj tribini u Novom Sadu moderator je bio Predrag Rajić iz Centra za društvenu odgovornost, a govorio je i istoričar i ekspert za bliskoistočna pitanja i politiku, Nemanja Starović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Đurić: Nadležni da osiguraju bezbednost Srbima na Kosovu

Izvor: Blic, 29.Maj.2018

Srbi na Kosmetu nemaju adekvatnu bezbednost koju su dužni da im obezbede predstavnici lokalnih institucija i međunarodnih mirovnih misija, rekao je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.