Da li je protraćena  2011. godina?

Izvor: Blic, 01.Jan.2012, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je protraćena 2011. godina?

Prvo su budžetskim novcem finansirali izgradnju alternativnih puteva na severu Kosova, a onda su naredili da se svakom ko ih koristi naplati kazna od 150.000 dinara. Delili su duple plate svakom ko je na časnu pionirsku reč rekao da živi u pokrajini, a sad se utrkuju u kritici. Slavili su hrabrost balvan politike, a zatim je proglasili antidržavnim ponašanjem. Obećali su Evropu, a zaglavili se na Kosovu.

Konfuzija, dezorijentisanost i nedoslednost političara iz vlasti obeležili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su i godinu za nama, i u spoljnoj politici i na domaćem terenu. Sa onima od kojih dolaze najveće investicije (Nemačka) imamo najlošije političke odnose. Dostojanstvo gazimo kad nam uvrede dođu od ruskog ambasadora koji usred Beograda viče „Ima li ovde Srba", a branimo crvene linije i Ustav kad nemačka kancelarka traži da prestane finansiranje bezbednosnih snaga na severu Kosova. Posle toga, naravno, usledi politička svađa oko toga zašto Srbija pola miliona evra godišnje izdvaja za Kosovo...

U septembru je napravljen veliki prijem za državnike iz zemalja Pokreta nesvrstanih, a dočekale su ih javne uvrede o kanibalima.

Jedna ruka vlasti srdačno dočekuje predsednika Hrvatske, druga deli uvrede: „kome je Kosor prijatelj, tome neprijatelji ne trebaju". Trku za dostizanje statusa kandidata obeležila je ista levo-desno, napred-nazad politika. Doneti su brojni reformski zakoni u Skupštini Srbije, ali je svaki pokušaj ispunjavanja evropskog formulara bio praćen pokušajem prevare. I nisu se tu zaustavili. Ukinuli su blanko ostavke i uveli princip da u skupštinu ulaze poslanici redom, ali spremaju se da, kad do ispunjavanja obaveze dođe, podnose ostavke da bi mandate dobili oni koje odredi stranka. Kažu „ostavke su legitimne".

Pet najboljih poteza

Završena saradnja sa Hagom - uhapšeni Ratko Mladić i Goran Hadžić Započet dijalog sa Prištinom posle jedanaest godina ćutanja u neprijateljstvu i postignuti prvi dogovori koji će pojednostaviti život građana (sloboda kretanja, diplome, matične knjige, katastar) Usvojeni zakoni o restituciji i rehabilitaciji kao početak ispravljanja istorijskih nepravdi prema ljudima Demokratizacija političkog sistema - usvojeni zakoni o izboru narodnih poslanika i finansiranju stranaka kojima se ukidaju blanko ostavke, poslanici se biraju po broju osvojenih glasova, a ne po poslušnosti, veća kontrola finansiranja stranaka. Ukinute duple funkcije

Važan Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, koji bi trebalo da omogući bolju kontrolu trošenja stranačkog novca poslužio je za udvostručavanje para koje će dobiti iz budžeta.

Vlada je formirala koordinacioni tim za borbu protiv korupcije, usledila su nova hapšenja u korupcionaškim aferama („Kolubara", vakcine), ali nijedan stari slučaj nije zatvoren (VIP salon na beogradskom aerodromu).

Oko 240.000 radnika ostalo je bez posla ove godine, a budžetom predviđaju zapošljavanje novih ljudi u administraciji. Već imamo više od 130 agencija za sve i svašta, a osnivamo novu - za pomorske nesreće. Prosek plata u državnom sektoru je i dalje trideset odsto veći nego u privatnom...

Pet najlošijih poteza

Nismo dobili status kandidata za članstvo u EU, datum početka pregovora se više ni ne pominje, a pogoršani su odnosi sa Nemačkom i SAD zbog Kosova Kosovska politika obeležena balvanima, poginulim i ranjenim vojnicima i podelama na Srbe sa Kosova i Srbe iz Srbije, kao i na Srbe južno i severno od Ibra Tajni dosijei i dalje zatvoreni, a tajne službe bezbednosti (BIA,VOA,VBA) bez prave reforme i nezavisne kontrole Nije održana Parada ponosa, čime smo pokazali da nema jednakosti u slobodi govora Povećana korupcija, ukida se Uprava za javne nabavke, a stranke i dalje nesmetano crpe novac iz javnih preduzeća

Ni opozicija ne pokazuje drugačije oblike ponašanja, osim ako ne računamo uskršnji štrajk glađu do besmisla ili ono što su radili i govorili do pre tri godine.

Ništa od svega toga nije još postao argument da se izabere jedan racionalan pravac koji treba slediti, pošteno, dosledno i vredno.

Godina za nama je, i pored svega, bolja od mnogih prethodnih zahvaljujući individualcima u državi koji su, kao u Kancelariji za evropske integracije mnogo radili, zahvaljujući povereniku za informacije i ombudsmanu zbog kojih su nepravde i greške postale vidljivije i popravljive, pojedincima u Skupštini gde se manje vređa i tuče a više radi, zahvaljujući tome što smo postali svesniji mana i možemo da počnemo da ih ispravljamo i zato što je konačno u javnosti otvorena iskrenija priča o tome šta branimo na Kosovu.

Blic anketa

Milica Delević,direktorka Kancelarije za evropske integracije

Nismo dali gol

- Uložili smo mnogo rada protekle godine i, ne želeći da idealizujem, dosta je urađeno. Sa stanovišta atmosfere da smo mogli da postignemo gol, nažalost mi ga nismo dali. Povećan je pritisak javnosti da se radi više i on je delom posledica postignutih reformi.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja

Nema zaštite podataka

- Moglo je mnogo više da se uradi. Bilo je moguće doneti nekoliko fundamentalnih zakona koji bi omogućili bolju zaštitu podataka o ličnosti. Već tri godine kasne podzakonski akti koji su morali biti doneti da bi se uredila ova oblast.

Jelisaveta Vasilić,sudija, član Saveta za borbu protiv korupcije

Reformapravosuđa

- Tri godine nisu uradili ono što je bilo najbitnije - reformu pravosuđa. Tužilaštvo je selektivno, a za sudove se ništa ne zna, nisu dati nikakvi brojčani podaci. Kad je korupcija u pitanju, rezultati nisu bolji, ali mislim da se tu nešto kreće.





Saša Janković, ombudsman

Manje ulagivanja

- Trebalo je da budemo dosledniji u sprovođenju propisa i da svako uradi šta može, a ne da čekaju da neko drugi uradi umesto njih. Državna administracija svoj rad treba da prilagodi građanima i da se rešimo populizma i ulagivanja.

Čedomir Čupić, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

Svašta smo propustili

- Zbog zakonske nejasnoće, nedostatka strategije i bez jedinstvene podrške mnogo je propušteno. Iz podeljenosti i neshvatanja zakona proizilaze promašaji. Najveći promašaj je to što nismo dobili status kandidata za članstvo u EU.

Zoran Ivošević, profesor Pravnog fakulteta „Union"

Zbunjivanje građana

- Godina nije protraćena, ali nismo uradili što smo mogli. Nema doslednosti u primeni propisa, izgradnji pravne države i vođenju politike. Zbog toga su i građani zbunjeni promenama od "I Kosovo i EU” do "Kosovo ili EU”.

Đorđe Vuković, programski direktor CeSID-a

Tavorenje

- Sve je pitanje očekivanja, ali ova godina nije bila ni gora ni lošija od prethodnih. Mi tavorimo u sistemu koji ne funkcioniše. Imamo budžetski deficit, preveliku javnu potrošnju, sistem vrednosti koji ne motiviše na radinost.

Jovan Ćirilov, teatrolog i književnik

Zaboravljamo žrtve

- Propuštamo da kod Sajmišta dostojanstveno odamo počast žrtvama holokausta, jevrejskim patriotama. Uveren sam da će oni koji u svetu čuvaju uspomenu na holokaust doprineti da se to i kod nas ostvari.

Nemanja Nenadić, direktor Transparentnosti Srbija

Departizacija preduzeća

- Iako su neki političari nagoveštavali, propuštena je šansa da se javna preduzeća departizuju. Tu ništa nije urađeno. Bila je i šansa da se donesu zakoni o lobiranju, zaštiti uzbunjivača i javnosti medijskog vlasništva, ali je i ona propuštena.

Anketa

Da li mislite da je Vlada protraćila 2011. godinu?

Da, potpuno

Da, delimično

Ne, ali je mogla i više da učini

Ne, uopšte nije protraćena godina

snimam...

radim...

Glasaj

Glasaj Rezultat

Povezane vesti: Bogdanović: Sačuvati srpske institucije na Kosovu Del: Priština da popravi odnos prema manjinama Tadić: Imam plan za Kosovo Tači: Institucije će proširiti nadležnost na celom Kosovu Dojče vele: Referendum za sever Kosova nije rešenje
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.