DSS napustio sednicu Skupštine

Izvor: B92, 22.Nov.2011, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS napustio sednicu Skupštine

Beograd -- Poslanici DSS napustili sednicu parlamenta pošto na dnevni red nove sednice nije uvršten njihov redlog deklaracije o Kosovu i Metohiji.

Poslanici te stranke već nekoliko sedmica ne učestvuju u radu plenarnih sednica, već u skupštinsku salu ulaze samo kada imaju mogućnost da postavljaju pitanja.

DSS je predložio da se na dnevni red uvrsti njihov predlog deklaracije o obnovi državotvorne politike prema Kosovu, ali budući da je od 145 poslanika za to glasalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 19, predlog DSS nije prihvaćen.

Prethodno su u delu sednice kada poslanici imaju mogućnost da traže informacije od predstavnika vlasti, DSS i SRS ponovo zatražili raspravu o Kosovu u parlamentu, budući da je, kako su rekli, Skupština Srbije potpuno isključena iz procesa pregovora, a "ni svi članovi vlade ne mogu da utiču na njegov tok".

Poslanici te dve stranke ocenili su da su postignuti dogovori u dijalogu s Prištinom protivustavni i na štetu Srbije.

Poslank DSS Slobodan Samrdžić pitao je Vladu Srbije kada će javnosti saopštiti "negativna mišljenje pojedinih ministara u vladi o usvojenoj uredbi o matičnim knjigama", budući da je, kako je rekao, jedan broj ministara bio protiv njenog usvajanja.

On je kritikovao politiku vlade prema Kosovu i postignute dogovore, navodeći da "Srbija polako, ali sigurno gubi Kosovo".

Samardžić je takođe rekao i da se "knjiga učesnika u pregovorima svela na dva slova - na predsednika Republike i šefa pregovaračkog tima", a da čak ni vlada ne može da utiče na tu politiku.

I radikali su kritikovali vladinu politiku i postignute dogovore u dijalogu s Prištinom, ocenjujući da se njima "brutalno gazi ustavni poredak Srbije, a vlada otvoreno priznaje kvazi državu na prostoru Srbije".

Poslanik SRS Nemanja Šarović je zatražio da Skupština Srbije što pre raspravlja o Kosovu. "Ni ministri ne znaju šta je sve potpisano i dogovoreno sa Prištinom, a ni poslanici, iako je vlada obavezana deklaracijom od 31. jula da parlament obaveštava o toku pregovora", rekao je Šarović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DSS NAPUSTIO SEDNICU SKUPŠTINE

Izvor: Kurir, 22.Nov.2011

BEOGRAD - Poslanici DSS napustili su sednicu parlamenta pošto na dnevni red nove sednice nije uvršten njihov predlog deklaracije o Kosovu i Metohiji...Poslanici te stranke već nekoliko sedmica ne učestvuju u radu plenarnih sednica, već u skupštinsku salu ulaze samo kada imaju mogućnost da postavljaju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.