DOŠLO JE DO NAZADOVANJA U DIJALOGU SA PRIŠTINOM Analitičar otkrio manjkavosti procesa u Briselu

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2021, 08:32

"DOŠLO JE DO NAZADOVANJA U DIJALOGU SA PRIŠTINOM" Analitičar otkrio manjkavosti procesa u Briselu

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je da se na sastanku u Briselu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, dogodilo nazadovanje

Drecun smatra da priprema za sastanak nije urađena valjano, jer je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti morao da bude stavljen u poziciju da će trpeti određene sankcije ako ovako da se ponaša kao do sada.

- Kurti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je preokrenuo agendu i sadržaj razgovora. Tehnički timovi su razgovarali o formiranju Zajednice srpskih opština, oni su odbili. Bila su četiri pitanja - ekonomska saradnja, pitanje nestalih i proteranih, finansijska potraživanja i imovina. Oni neće da se o tome razgovara, možda samo o pitanju nestalih - rekao je Drecun.

Kaže da smo je danas viđena kulminacija višemesečne sistematske i veoma dobro osmišljene kampanje Prištine da se obesmisli razgovor i da se onemogući napredak.

Podsetio je da je Kurti odbio da se otkopa devet lokacija na kojima se, kako se sumnja, nalaze tela ubijenih Srba, sa obrazloženjem da ne može to da radi Veljko Odalović, jer zna da će čitava njegova priča o nestalima pasti u vodu jer je mnogo Albanaca ubio OVK.

Ističe da je Kurti "velikoalbanski separatista čiji je cilj ujedinjenje Albanije i Kosova", i dodaje da, ako ide tim putem, to mora da dovede do neuspeha dijaloga Beograda i Prištine.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić smatra da je jedina vest sa današnjeg sastanka u Briselu to da ga je bilo.

- Sve što je Kurti izneo kao svoje predloge, opet se svodi na priznanje Kosova. On po ko zna koji put ponavlja tu floskulu o međusobnom priznanju - ističe Grubješića.

Upozorava da ne treba smetnuti s uma da je Kurti tek došao na vlast i da ga čekaju lokalni izbori, koji su danas raspisani.

- On se obraća svom biračkom telu i pokazuje snagu jer se suprotstavlja Briselu i Sjedinjenim Američkim Državama. Gradi imidž uoči izbora i dijalog sa Beogradom mu nije prioritet. To je toliko puta izgovorio, pa valjda će mu sada neko i poverovati - kaže Grubješić.

Ističe da je nemoguće prognozirati kada će sporazum biti postignut i da je zadavanje rokova kontraproduktivno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.