DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM OSUDIO PROVOKACIJU OVK: Međunarodna zajednica mora da reaguje na plansko zastrašivanje Srba!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2020, 20:17

DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM OSUDIO PROVOKACIJU OVK: Međunarodna zajednica mora da reaguje na plansko zastrašivanje Srba!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je večeras da je ispisivanje simbola UČK i prefarban srpski naziv na saobraćajnom znaku za naselje Kišnica nova u nizu provokacija usmerena protiv srpskog stanovništva u centralnom delu Kosova i Metohije.

- Nakon postavljanja sramnog bilborda UČK u Kišnici, u istom naselju organizovan je napad na porodicu Trajković, da bi u Gračanici bio pokušaj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << paljenja srpske trobojke i spomenika Milošu Obiliću. Ovo je četvrta u nizu provokacija srpskog stanovništa u ovom delu KiM za svega nedelju dana, za koju do sada niko nije odgovarao - naveo je Petković u saopštenju.

On ukazuje da je na delu organizovana, sistematska i kontinuirana akcija zastrašivanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, koja ne bi bila moguća bez, kako kaže, bar prećutne, političke podrške i institucionalnog nereagovanja privremenih prištinskih institucija i međunarodnih organizacija na KiM.

- Ovakvi postupci jasna su poruka da Srbi nisu poželjni na KiM i da im je bezbednost kompromitovana, posebno nakon hapšenja albanskih lidera i početka suđenja u Hagu za počinjene zločine tzv. OVK - ističe Petković.

Pozvao je međunarodnu zajednicu, posebno one čiji je to zadatak i odgovornost na KiM, da obezbedi bezbednost i sigurnost za sve Srbe na Kosovu i Metohiji i da ovakve incidente najozbiljnije shvati pre nego što prerastu u još ozbiljnije probleme.

- Koristim priliku da pozovem i Srbe u pokrajini da ostanu mirni i složni, da na provokacije ne odgovaraju, jer to upravo i jeste cilj ovakvih akcija. A Srbija će znati i moći da ih zaštiti, ukoliko to oni, čiji je to posao na KiM, ne budu umeli ili želeli - poručio je Petković.

Na saobraćajnom putokazu za naselje Kišnica pored Gračanice, crvenom bojom danas je neko isipisao UČK (OVK) i prefarbao naziv na srpskom jeziku - Kišnica.

Ova tabla se nalazi nedaleko od bilborda koji je nedavno uklonjen, na kojem je bio istaknut amblem OVK, što je uznemirilo srpsko stanovništvo u opštini Gračanica.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petković: Kontinuirano zastrašavinje Srba

Izvor: B92, 22.Nov.2020

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković oglasio se nakon što je na saobraćajnoj tabli na ulazu u Gračanicu ispisano "UČK"...Petković je ocenio da je ispisivanje simbola UČK i prefarban srpski naziv na saobraćajnom znaku za naselje Kišnica nova u nizu provokacija usmerena protiv...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.