DIREKTNA PRETNJA PO OPSTANAK Poljanski uporedio situaciju na Kosovu i Metohiji sa Gazom: Cilj je da Srbi zauvek napuste svoje domove!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2024, 00:18

"DIREKTNA PRETNJA PO OPSTANAK" Poljanski uporedio situaciju na Kosovu i Metohiji sa Gazom: Cilj je da Srbi zauvek napuste svoje domove!

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN obratio se na sednici Saveta bezbednosti.

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski uporedio je situaciju na Kosovu i Metohiji sa situacijom u Gazi.

- Problem je dostigao takve razmere da je srpsko stanovništvo pokrajine Kosovo sada svedoči direktnoj pretnji po opstanak - rekao je on.

Poljanski je kazao da, u pokušaju da ostvare potpunu kontrolu nad Kosovom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Metohijom i da proteraju sve nealbansko stanovništvo, privremene vlasti u Prištini sprovode teror nad Srbima.

- Cilj je da se stvore nepodnošljivi uslovi za život Srba na Kosovu i Metohiji kako bi se osiguralo da zauvek napuste svoje domove zauvek - rekao je on.

Kao rezultat ovakvih akcija Prištine, oko 40 odsto Srba napustilo je KiM, rekao je Poljanski, navodeći da je odluka o evru prozrokovala ekonomsku neizvesnost za veliki broj pripadnika manjinskih zajednica.

Na taj način, rizikujemo da dobijemo novo izbijanje međuetničkog nasilja, rekao je ruski diplomata.

Upozorio je na povredu glasačkog prava nealbanskih zajednica, eksproprijaciju njihove imovine, te pokušaje da se uzurpira kulturno nasleđe i predstavi kao albansko, rekao je Poljanski, navodeći da su Albanci organizovali i nasilno preuzimanje jedne od crkvi na KiM.

Uznemiravanje i arbitrarna hapšenja viđenih Srba su dostigle nivo neverovatan s obzirom da se sve to dešava u srcu Evrope, rekao je ruski diplomata, navodeći da Priština selektivno sprovodi postignute dogovore.

- Kako bi shvatili kako da postignemo trajan mir na ovoj srpskoj teritoriji, moramo da shvatimo agresiju NATO pre bezmalo 25 godina, što je rezultiralo žrtvama i dugoročnom štetom po zdravlje ljudi, što je nekadašnja državna sekretarka Madlen Olbrajt nazvala koletaralnom štetom - rekao je Poljanski.

Moskva je, takođe, oštro protestovala protiv prodaje protivtenkovski projektila "džavelin" vlasti u Prištini.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.