DEVET DOKTORA OTIŠLO NA KOSOVO I METOHIJU: Hrabri medicinski radnici pomažu našem narodu

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Apr.2020, 22:04

DEVET DOKTORA OTIŠLO NA KOSOVO I METOHIJU: Hrabri medicinski radnici pomažu našem narodu

Devet medicinskih radnika otišlo je danas na Kosovo i Metohiju kako bi pomogli u borbi protiv korona virusa, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da su oni tek danas pušteni da uđu na teritoriju KiM.

- Danas sve što je bilo na granici, naših i njihovih, sve su pustili, valjda je takva situacija i pustili su nam i naše lekare da prođu - rekao je Vučić.

Istakao je da se lekarima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << divi na hrabrosti i na tome što su pokazali šta je Hipokratova zakletva ali i koliko vole svoj narod.

- Našem narodu na KiM mogu da poručim samo to da smo uz njih, kao i uz bilo koji drugi deo naše zemlje - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Na pitanje kakva je epidemiološka situacija u srpskim sredinama na KiM, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, Darija Kisić Tepavčević, rekla je da se u svim delovima zemlje radi intenzivan epidemiološki nadzor, u cilju sagledavanja koliko je opterećenje bolešću u pojedinim delovima zemlje.

- Posebna pažnja jeste usmerena ka tom delu naše zemlje i u tom smislu su dodatni timovi u toku jučerašnjeg dana otišli na područje KiM - rekla je Kisić i dodala da u ovom momentu ne može da iznese tačne podatke.

Ona je navela da se kontinuirano prati obolevanje i umiranje u cilju sprečavanja infekcije, isto kao i u ostalim delovima zemlje.

Na pitanje koliko se pacijenata sa KiM leči na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, načelnik te klinike Goran Stevanović rekao je da se najteži bolesnici sa KiM leče u KC Niš jer je to najbliži centar koji može da pruži pomoć. Dodao je da je to odlučeno jer ljudi sa teškom kliničkom slikom ne mogu da izdrže duži transport.

- Radili smo dosta na pojačanju timova na KiM - rekao je Stevanović i dodao da su na KiM otišli stručnjaci iz Beograda, između ostalih i jedan infektolog, redovni profesor Univerziteta u Beogradu.

- Radimo na pojačavanju mogućnosti i kapaciteta zdravstvene službe, ali i damobilišemo kapacitete u najbližoj zdravstvenoj ustanovi koja može da pruži pomoć, a to je Niš - rekao je Vučić
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.