D S S: Kfor ne poštuje sporazum sa Srbijom

Izvor: S media, 17.Avg.2011, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

D S S: Kfor ne poštuje sporazum sa Srbijom

Kfor ne poštuje dogovor koji je sklopio sa Srbijom, poručuju iz Demokratske stranke Srbije sa Kosova. Oni zahtevaju da se otkaže gostoprimstvo Euleksu.

Predstavnici Demokratske stranke Srbije sa Kosova optužili su danas Kfor da

ne sprovodi sporazum sa predstavnicima Vlade Srbije i zatražili da se otkaže gostoprimstvo Euleksu. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Oni su na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici kazali da treba ojačati UNMIK i dodali da su protiv svakog kriminala i šverca.

Predsednik kosovskog odbora D S S Nenad Kojić zatražio je da se zato na svaku robu koja iz centralne Srbije ulazi na Kosovo obračuna porez na dodatu vrednost, dok bi robu koja dolazi iz inostranstva trebalo da ocarine nadležni iz Ministarstva finansija Srbije.

"Tražimo da se na prelazima Brnjak i Jarinje vrati stanje koje je bilo do 25.jula (pre akcije kosovskih specijalaca), a da se Euleksu otkaže mandat i ojača UNMIK za poslove koji su povereni misiji EU. Pregovore Beograda i Prištine treba nastaviti pod okriljem UN-a, a ne Brisela i Vašingtona", rekao je Kojić.

Tači: Nema podele niti specijalnog statusa

Riker: Pravo Prištine na vlast na severu

Pak: Srbija ne mora da prizna Kosovo!

Prema njegovim rečima, na prelazima Jarinje i Brnjak postoji natpis da je zabranjen promet komercijalne robe, iako je sa Kforom dogovoreno da na Kosovo može da udje i ta roba, ali u kamionima nosivosti manje od 3,5 tona.

Ovo je prva faza uvodjenja carine na ovim prelazima i reč je o "klasičnoj nacionalnoj izdaji u režiji Beograda", rekao je Kojić.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović takodje je kazao da se sporazum postignut sa Kforom pre oko dve nedelje ne ralizuje i da je rezultat toga "getoizacija Srba na severu Kosmeta".

"Ni kamionima do 3,5 tone se ne dozvoljava ulazak na sever Kosmeta. Jedini rezultat sporazuma je prividni mir koji imamo, ali i napetost koja u narodu raste zbog sve učestalijih izjava srpskih zvaničnika da će se u Briselu 2. septembra razgovarati o carinskom pečatu", rekao je Milović.

Prema njegovim rečima, poruka kosovskih Srba Beogradu je da neće prihvatiti nikakve carinske pečate Kosova jer su oni oznaka državnosti.

Milović je i kosovskim Albancima poručio da je bilo dosta sukoba i da sva sporna pitanja treba rešavati u miru, uz život jednih pored drugih, ako je već suživot nemoguć.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić optužio je Kfor i NATO da "pokušavaju da zaokruže državnost" Kosova.

Prema njegovim rečima, kosovski Srbi su zabrinuti zbog najava pregovora o kosovskim carinskim pečatima.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.