Cvetković u Nikoziji

Izvor: RTS, 06.Jun.2011, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković u Nikoziji

Saradnja Srbije i Kipra odlična, što je dobra osnova za proširenje ekonomske saradnje, izjavio je premijer Mirko Cvetković posle razgovora sa kiparskim predsednikom Dimitrisom Hristofijasom. Podrška Kipra evropskim integracijama Srbije veoma značajna, ističe Cvetković.

Premijer Srbije Mirko Cvetković zahvalio se predsedniku Kipra Dimitrisu Hristofijasu na doslednom zalaganju i podršci koju ta država pruža Srbiji na putu ubrzanih evropskih integracija i odlučnom protivljenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Cvetković je rekao da očekuje da će podrška biti nastavljena i ubuduće, naročito tokom predstojećeg predsedavanja Kipra EU u drugoj polovini 2012. godine.

"Izuzetno cenimo odlučno protivljenje Kipra priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnu podršku po tom pitanju unutar EU i na međunarodnoj sceni", istakao je Cvetković.

Prema rečima Cvetkovića, Srbija snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Kipra i napore koje predsednik Hristofijas ulaže radi postizanja pravičnog i funkcionalnog rešenja kiparskog pitanja zasnovanog na relevantnim rezolucija Saveta bezbednosti UN i EU.

Predsednik Hristofijas rekao je da Kipar podržava nastojanja Srbije za ulazak u EU i da će hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića i njegovo izručenje Tribunalu, znatno doprineti procesu pomirenja na Balkanu.

"Nadamo se da na putu Srbije ka EU neće biti novih prepreka ili razloga za kašnjenje odluke o počinjanju dijaloga sa Srbijom o ulasku u Uniju", rekao je kiparski predsednik.

Hristofijas i Cvetković su se saglasili da postoji veliki prostor za unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje, kako bi se podigla na nivo na kome se nalaze politički odnosi.

Intenziviranje ekonomske saradnje

Premijer je rekao da bi u tom smislu, veliki podstrek i podsticaj mogao da bude i sutrašnji Poslovni forum u Nikoziji, jer on otvara mogućnost za ostvarivanje intenzivnijih oblika ekonomske saradnje i povezivanja između privrednika dve zemlje.

Cvetković je istakao da postoji nekoliko značajnih oblasti u kojima bi buduća ekonomska saradnja mogla da se realizuje - građevinarstvo i infrastruktura, turizam, bankarstvo i poljoprivreda.

Premijer je, tokom razgovora sa predsednikom parlamenta Kipra Janakisom Omiruom, ocenio da je Srbija učinila veliki napredak na svom putu evropskih integracija, koji je uz razvijanje regionalne saradnje, prioritet njene spoljne politike.

Omiru rekao je da će Kipar nedvosmisleno podržati evropsku integraciju Srbije, posebno tokom druge polovine 2012. godine, kada bude predsedavao EU i istakao da će se ta zemlja i dalje odlučno protiviti priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Premijer Cvetković sastaće se u Nikoziji i sa arhiepiskopom Kiparske pravoslavne crkve Hrizostomom Drugim.

U delegaciji sa premijerom Cvetkovićem su direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević, državni sekretar u Ministarsvu spoljnih poslova Ivan Mrkić i državni sekretar u Ministarstvu finansija Vuk Đoković.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.