Cvetković: Blizu smo rešenja krize na severu Kosova

Izvor: Blic, 02.Nov.2011, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Blizu smo rešenja krize na severu Kosova

Premijer Mirko Cvetković rekao je da se Vlada Srbije zalaže za mirno rešenje kosovskog pitanja, koje će omogućiti nastavak dijaloga sa Prištinom, ali i za regionalno pomirenje, između ostalog i srpskog i albanskog naroda. Cvetković veruje da su Kosovo i evropske integracije dva paralelna procesa

"Blizu smo rešenja za krizu na severu Kosova", rekao je Cvetković, ne želeći da precizira o kakvom se rešenju radi, osim što je istakao da ono neće svima odgovarati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
On je na Forumu medija jugoistočne Evrope rekao da Vlada Srbije smatra da svaki problem, pa i najteži, mora da se rešava upotrebom miroljubivih sredstava kao što je dijalog, a nikako nasilje.

"Jedino se na taj način može doći do dugoročnog i održivog rešenja", istakao je Cvetković.

Na pitanje da li su Kosovo i evropske integracije Srbije dva odvojena koloseka, odnosno da li je rešenje statusa Kosova uslov za nastavak integracija, Cvetković je rekao da lično smatra da su u ovom trenutku to dva paralelna procesa, ali da ne može da isključi da će se te linije u budućnosti susresti.

Koalicija nije ugrožena

Vladajuća koalicija, prema njegovim rečima, nije ostala bez direktne podrške neke od stranaka, ali je očigledno da postoje različiti stavovi o "pitanjima nižeg nivoa".

Cvetković smatra da je normalno da postoje razlike u stavovima stranaka, posebno uoči izbora, koji će biti održani najdalje za šest meseci.

On je rekao da niko "ko mu nije bio u koži" ne može znati koliko je teško rukovoditi koalicionom vladom u kojoj učestvuje deset stranaka, od kojih neke imaju po svega tri, četiri poslanika.

"Usaglašavanje stavova sa svima njima je komplikovan proces. Uloženo je dosta rada i energije da bi koalicija opstala i u tome su mi dosta pomogle tri stožerne stranke – DS, G17 plus i koalicija okupljena oko SPS", objasnio je on i dodao da bi ova vlada verovatno postigla više da je imala manje složenu situaciju.

Zakon o restituciji ne diskriminiše mađarsku manjinu

Na pitanje mađarskog novinara da li zakon o restituciji diskriminiše mađarsku manjinu u Srbiji on je odgovorio odrično.

Cvetković je objasnio da, kada je u pitanju povraćaj imovine postoje dva zakona – zakon o restituciji, i zakon o rehabilitaciji, i da sva lica koja nisu počinila krivična dela, bez obzira da li su pripadala okupatorskim snagama mogu da budu rehabilitovana, a potom da podnesu zahtev za restituciju.

Odnosi Srbije i Hrvatske ključni za region

Komentarišući odnose Srbije i Hrvatske Cvetković je ocenio da su oni ključni za region, i da ne veruje da su se oni suštinski pogoršali, iako je bilo izjava koje ne idu u prilog jačanju tih odnosa.

"Mi zbog toga žalimo, iako verujemo da su one bile potreba unutrašnje politike. Moramo da nastavimo pozitivan trend dobrih odnosa Srbije i Hrvatske u budućnosti i da se vratimo na tu liniju odmah posle izbora", podvukao je on.

Osvrćući se na aktuelnu krizu u Grčkoj i njen uticaj na evroentuzijazam građana Srbije, Cvetković je rekao da je osnovni problem Srbije što je bruto domaći proizvod nizak i da se tek, kada se to reši, treba baviti problemima u evrozoni. On je procenio da će bruto domaći proizvod iduće godine biti manji od očekivanog.

Povezane vesti: Cvetković: Srbija danas garantuje slobodu medija Ljajić neće u sledeću vladu, a na izbore ide u koaliciji Jovanović: Cvetkovićev optimizam neće smanjiti gubitke preduzeća Nikolić: Poverenje građana u SNS nije poljuljano Dačić: U koaliciji ima problema u komunikaciji

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.