Crnogorska ambasada u Prištini

Izvor: BKTV News, 30.Jul.2013, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorska ambasada u Prištini

Do kraja godine Podgorica će otvoriti ambasadu u Prištini na čelu sa stalnim otpravnikom poslova, saopštio šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić. Radovan Miljanić predao kosovskom ministru spoljnih poslova Enveru Hodžaju pisma o imenovanju na funkciju otpravnika.
Crna Gora planira da do kraja godine otvori ambasadu u Prištini, na čelu sa stalnim otpravnikom poslova, a on će biti izdignut na nivo ambasadora kada se obezbedi odgovarajući tretman crnogorske zajednice u Ustavu Kosova, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << rekao je potpredsednik Vlade i šef diplomatije Igor Lukšić.
Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj primio je danas novoimenovanog otpravnika poslova ambasade Crne Gore Radovana Miljanića, koji mu je predao pisma o njegovom imenovanju na tu funkciju.
Lukšić je novinarima prethodno rekao da Crna Gora ima potrebu da otvori diplomatsko predstavništvo na Kosovu, dok, s druge strane, postoji zahtev zvanične Podgorice da se obezbedi odgovarajući tretman nacionalne zajednice Crnogoraca u Ustavu Kosova.
“Tražeći rešenje između ta dva pola opredelili smo se da imamo stalnog otpravnika poslova na Kosovu, a kada se otkloni formalna prepreka, odnosno ispuni naš zahtev u vezi sa statusom Crnogoraca na Kosovu, onda ćemo stalnog otpravnika poslova izdići na nivo ambasadora u punom kapacitetu”, naveo je Lukšić.
Kosovski parlament je više puta najavio da će Crnogorcima status manjine priznati tokom ove godine.
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ranije je saopštio da neće potpisati ukaz o imenovanju crnogorskog ambasadora na Kosovu, dok Priština ne prizna status crnogorskoj nacionalnoj zajednici.
Izvor: RTS
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.