Crkva čeka referendum?

Izvor: Vesti-online.com, 31.Avg.2018, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva čeka referendum?

Kako se približava 9. septembar, kada će se predsednik Srbije na Kosovu i Metohiji obratiti tamošnjim Srbima, tako se podižu tenzije oko toga šta će Aleksandar Vučić konkretno reći o ideji razgraničenja sa Albancima, sa kojom je ovog leta podelio srpsku javnost, a da niko konkretno ne zna šta ona sadrži.

Srpska pravoslavna crkva, čiji su najstariji i najznačajniji hramovi upravo na teritoriji pokrajine, svakako je jedna od najzainteresovanijih za pitanje konačnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << rešenja Kosova i Metohije.

Već danima se spekuliše da je zbog čvrstog stava većine vladika, potvrđenog i na majskom Saboru SPC, da ne treba pristati ni na podelu ni na priznanje nezavisnosti KiM, neizbežan sukob crkvenih i svetovnih vlasti.

Tome ide u prilog i nezvanična najava da će u slučaju da Vučić najavi referendum sa pitanjem koje bi u sebi sadržalo ideju razgraničenja, SPC zakazati vanredno zasedanje Sabora, kako bi zauzela stav i po ovom konkretnom pitanju.

Teška pozicija Srbije tako bi dodatno bila iskomplikovana ukoliko bi se i javno sukobili institucija kojoj narod najviše veruje - SPC i najmoćniji pojedinac - predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vanredno zasedanje Sabora, koji okuplja sve vladike u zemlji i u inostranstvu, mogu da zakažu Sinod, svojevrsna crkvena vlada, ili grupa vladika. Za sada ne postoji ta inicijativa, ali bi situacija mogla da se promeni posle Vučićevog obraćanja, možda već u septembru. Ukoliko bi došlo do sukoba crkve i države, on bi imao takve posledice da bi narodu bio izmaknut još jedan oslonac, smatra istoričar Aleksandar Raković.

On dodaje da bi u slučaju takvog sukoba došlo do situacije koja bi podsećala na onu iz 1937. godine, poznatu kao kriza Konkordata, kada se SPC usprotivila sporazumu jugoslovenske vlade i Vatikana.

- Ova situacija bila bi nalik toj, ali ona mora, i to ističem, po svaku cenu da se izbegne - napominje istoričar.

Pre nekoliko dana Vučić je komentarisao i mogućnost razmimoilaženja vlasti i crkve po pitanju Kosova.

- Uvek je lepo čuti šta ljudi u crkvi misle. Poštujemo crkvu, ali, ne zaboravite, crkva je odvojena od države - rekao je tada predsednik Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.