Ćosić: Podela Kosova jedino rešenje

Izvor: B92, 29.Maj.2011, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćosić: Podela Kosova jedino rešenje

Beograd -- Bivši predsednik SRJ Dobrica Ćosić ocenio je da se "vekovni anatagonizmi" Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji može prevazići jedino trajnim razgraničenjem.

On je dodao da Slobodan Milošević nikada nije prihvatio takav predlog koji je dolazio i iz SAD.

"O Kosovu i Metohiji zaludno govorim i pišem četiri decenije predlažući demokratsko, pravedno, kompromisno i trajno razgraničenje. To je jedini nacin da se prevaziđu vekovni antagonizmi između Albanaca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Srba", kazao je Ćosić.

Prema njegovim rečima, razgraničnjem bi se "zaustavila velikoalbanska ekspanzija i stvorili uslovi za normalan život oba naroda".

Ćosić, koji je i književnik, ocenio je da politika prema Kosovu mora biti promenjena kako kosovski problem ne bi ostao dugotrajan i opasan.

"Ako svi činioci kosovske tragedije ne promene pretpostavke svoje politike prema toj radijacijom zatrovanoj zemlji u kojoj još ne vlada razumna tolerancija, kosovsko pitanje će ostati dugotrajan i opasan problem Balkana i Evrope", naveo je Ćosić.

Ćosić je naveo da je više puta razgovarao sa bivšim srpskim predsednikom Slobodanom Miloševićem o Kosovu ali da se nikada nisu usaglasili.

"Najpre sam mu 1991. preneo američki predlog o podeli Kosova prema kojem bi Srbiji pripala trećina Kosova i Metohije, ali Milošević nije odustajao od srpskih zabluda sve do kumanovske kapitulacije u malom svetskom ratu protiv Srbije", kazao je Ćosić.

"Taj samouvereni političar je tvorac najbesmislenijeg paradoksa u srpskoj istoriji: on je kosovski poraz slavio kao pobedu koja se brzo porekla u haškoj sudnici", naveo je Ćosić.

On je rekao da smatra "pogrešnom srpsku državnu politiku prema Kosovu i Metohiji od Nikole Pašića do Borisa Tadića" i dodao da su "u toj pogrešnoj, jednosmernoj i poraznoj politici" uporno participirali Srpska pravoslavna crkva i patriotska inteligencija Srbije.

Ćosić je ocenio da države Zapada u osnovi prema Srbiji nisu napustile politiku pritisaka i ucenjivanja započetu krajem prošlog veka.

"Istorija nam se piše u haškoj sudnici. Nas danas raduju samo uspesi naših sportista", kazao je on.

Prema njegovim rečima, nada u stvaranje Evropske unije u kojoj bi i srpski narod stekao životnu bezbednost i dostojanstvo, brže stupio u ekonomski i kulturni preporod, dejstvom mnogih činilaca, pretvara se u fatamorganu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ćosić: Amerikanci su nudili Srbima trećinu Kosova i Metohije

Izvor: Blic, 29.Maj.2011

Bivši predsednik SRJ Dobrica Ćosić ocenio je da se "vekovni anatagonizmi" Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji mogu prevazići jedino trajnim razgraničenjem...Ćosić je u intervjuu "Politici" dodao da Slobodan Milošević nikada nije prihvatio takav predlog koji je dolazio i iz SAD...- O Kosovu...

Nastavak na Blic...

I Dobrica Ćosić za podelu KiM

Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2011, 07:02

BEOGRAD - Razgraničenje Kosova i Metohije je pravedno i trajno rešenje situacije u južnoj pokrajini, tvrdi književnik Dobrica Ćosić, dodajući da je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević još 1991. godine odbio američki predlog o podeli Kosmeta...Ćosić je u intervjuu Politici rekao da je...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.