Čolaku: Priština neće prihvatiti izvršna ovlašćenja srpskih opština

Izvor: Kurir, 01.Apr.2013, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čolaku: Priština neće prihvatiti izvršna ovlašćenja srpskih opština

Priština nikada neće prihvatiti da asocijacija opština sa srpskom većinom ima zakonodavna ovlašćenja, da ima apelacioni sud niti da ima posebne policijske formacije, kazao je savetnik kosovskog premijera

PRIŠTINA - Priština sutra u Briselu neće prihvatiti nikakva izvršna ovlašćenja za zajednicu opština sa srpskom većinom, niti bilo šta drugo što se kosi sa ustavom i zakonima Kosova, izjavio je Bekim Čolaku, savetnik kosovskog premijera Hašima Tačija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Čolaku je za dnevnik Koha ditore rekao da će se na sutrašnjoj, osmoj rundi dijaloga u Briselu, razgovarati o stvaranju zajednice srpskih opština, njenim funkcijama i zadacima, a Priština će prihvatiti svaki sporazum koji je u skladu sa ustavom i zakonima Kosova.

Priština nikada neće prihvatiti da asocijacija opština sa srpskom većinom ima zakonodavna ovlašćenja, da ima apelacioni sud niti da ima posebne policijske formacije. Nikakva vrsta zajednice ne može imati i ostvarivati ovlašćenja koja pripadaju centralnoj vlasti”, rekao je Čolaku, koji je kao prvi savetnik premijera Kosova učestvovao na svim sastancima kosovskog premijera i premijera Srbije Ivice Dačića.

Rešenje koje nudi Priština je predviđeno u paketu Martija Ahtisarija, odnosno “zajednicu koja će u određenim oblastima preuzeti zajednička ovlašćenja u ostvarivanju određenih pitanja koja se eksluzivno povezuju sa opštinskim nivoom i ništa drugo”.

"To su ovlašćenja koja su predviđena i za postojeću Asocijaciju opština na Kosovu, u svim oblastima koja su predviđena Zakonom o lokalnoj samoupravi", kaže Čolaku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.