Centralna banka tzv. Kosova: Tri meseca prelazni period za sprovođenje uredbe o platnom prometu

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 19:41

Centralna banka tzv. Kosova: Tri meseca prelazni period za sprovođenje uredbe o platnom prometu

Centralna banka tzv. Kosova preduzeće dodatne mere u naredna tri meseca kako bi obezbedio prelazni period za sprovođenje uredbe o gotovinskim operacijama.

Prva mera je uvođenje besplatne telefonske linije (0800-222-55), e-maila za žalbe, kao i namenskog "vajber" broja.

Jedna od mera predviđa i pojednostavljene uslove za otvaranje računa u banci, u konkretnim slučajevima u opštinama sa srpskom većinom, posebno u četiri opštine na severu, uz mogućnost kompletiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokumenata (dokaz o adresi) nakon otvaranja i aktiviranja računa.

"Ukidanje takse od strane CBK za plaćanje računa institucijama koje nisu banke, sa naglaskom na menjačnice, da bi se podstaklo otvaranje kancelarija u kosovskim opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, sa naglaskom na četiri opštine na severu. Proširivanje prisustva bankarskih i nebankarskih institucija za pokrivanje područja na severu zemlje sa dodatnim ekspoziturama i povećanje pružanja finansijskih usluga u opštinama na severu zemlje", navodi se u saopštenju Centralne banke tzv. Kosova.

Ističu da je olakšavanje komercijalnim bankama da pružaju bankarske usluge i mobilno bankarstvo u svakoj od četiri opštine na severu, organizovano u cilju da što bliže bude građanima.

"To je jedna od najnovih mera CBK, kao i postavljanje nekoliko bankomata kao i drugih uređaja za elektronsko plaćanje (POS) ili finansijske samousluge. Olakšavanje procesa za konvertovanje dinara u evro, od licenciranih institucija i menjačnica. Nastavak pojačane promotivne aktivnosti, sa personalizovanim i ujednostavljenim materijalima, video porukama, kao i finansijskom edukacijom. Povećanje pristupa finansijama, i povećanje kreditiranja i drugih finansijskih paketa. Razmatranje uslova konverzije sa preferencijalnim kursevima prilikom prijema sredstava i podizanja na bankomatima (ATM) sa međunarodnim karticama izdatim van Kosova", navodi se i naglašava da su to najnovije mere koje je CBK donela nakon što je na snagu stupila uredba koja predviđa evro kao jedinu valutu na tzv. Kosovu.

Iz Centralne banke tzv. Kosova, danas su saopštili, da se ove akcije preduzimaju pored konstruktivnog angažovanja, na omogućavanju mehanizma prenosa sredstava na najefikasniji način iz Srbije do tzv. Kosova, preko bankarskih računa i već poznatih modela, predstavljenih u pismu predloga CBK-a, sa spremnošću da se razmotri bilo koja opcija.

"Ovaj plan doprinosi građanima, posebno onima sa ograničenim pristupom finansijama i finansijskim uslugama i omogućava povećanje pristupa sigurnim finansijama preko banaka i menjačnica, finansijsku inkluziju i njihovu zaštitu od nezdravih finansijskih aktivnosti, kao kontinuirano angažovanje CBK-a zasnovano na najboljim evropskim praksama", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.