Oko 40 Srba se prijavilo za kosovsku vojsku

Izvor: Mondo, 23.Feb.2019, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Oko 40 Srba se prijavilo za kosovsku vojsku"

Na konkurs kosovskog Ministarstva odbrane za prijem 650 vojnika Kosova javilo se više od 5.000 kanidata. Haradinaj kaže - 40 Srba.

Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

 Kosovski premijer Ramuš Haradinaj tvrdi da "prijava oko 40 Srba da postanu kosovski vojnici, svedoči o tome da uceni i instrumentalizaciji kosovskih Srba od strane Beograda dolazi kraj", prenosi RTK2 na srpskom jeziku.

Navodi se da je Haradinaj rekao da je to "jasan znak integracije i poverenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u Kosovske bezbednosne snage (KBS), kao i da postoji volja srpske zajednice da se integri?u u kosovske strukture".

"Činjenica da je oko 200 pripadnika nealbanskih zajednica, od koji je oko 40 Srba, podnelo zahtev za prijem u KBS, jasan znak integracije i poverenja u Kosovske bezbednosne snage. Volja sugrađana Srba da se integrišu u sve kosovske strukture dokazuje da ucenjivanju i instrumentalizaciji Beograda dolazi kraj", napisao je Haradinaj na Facebooku.

Zamenik kosovskog ministra odbrane Agim Čeku izjavio je ranije danas, povodom zatvaranja konkursa ministarstva za prijem 650 vojnika, na kojem je, prema tvrdnji prištinskih vlasti, konkurisalo više od 5.000 osoba, da su konkurisali zainteresovani iz svih zajednica na Kosovu, i da među njima ima i Srba.

"Da, konkurisali su iz svih zajednica, naravno, podrazumeva se, ima i Srba", rekao je Čeku za lajmi.net, prenosi RTK2 na srpskom jeziku.

Navodi se da je prošle godine od 137 Srba koji su postali pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), oko 50 njih potom zatražilo da se udalje iz vojne službe u tim snagama, nakon, kako se tvrdi, "pritiska iz Beograda".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak u Raškoj, nakon razgovora s predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, da Albanci žele da uključe što veći broj Srba iz Kosovskog Pomoravlja u kosovsku vojsku i pozvao ih da se ne odazivaju.

Vučić: Srbi, ne idite u "albansku" vojsku

"Sada im idu konkursi za kosovsku, odnosno albansku vojsku i naročito na tome insistiraju u Kosovskom Pomoravlju u srpskim selima, od Gornjeg Kusca do Novog Brda, do Pasjana, Parteža, Donje Budrige i drugim. Hoće da pokupe najveći broj Srba za kosovsku vojsku", rekao je Vučić u izjavi za TV Prva.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Čeku: Za vojsku 5.000 prijava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2019

Zamenik kosovskog ministra odbrane Agim Čeku izjavio je, povodom zatvaranja konkursa ministarstva za prijem 650 vojnika, na kojem je, prema tvrdnji prištinskih vlasti konkurisalo više od 5.000 osoba, da su konkurisali zainteresovani iz svih zajednica na Kosovu, i da među njima ima i Srba..."Da, konkurisali...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.