Čadež i Grdžaliju: Privrednicima potrebna politička stabilnost

Izvor: Studio B, 16.Jun.2015, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež i Grdžaliju: Privrednicima potrebna politička stabilnost

Privrednicima je potrebna politička stabilnost, jer do ekonomskog razvoja se može doći samo kroz dijalog i partnerstvo, poručili su danas u Beču predsednici privrednih komora Srbije i Kosova Marko Čadež i Safet Grdžaliju.

Čadež je uoči sastanka privrednih komora Zapadnog Balkana, koji će danas biti održan u Privrednoj komori Austrije, rekao da su taj skup upravo inicirale privredne komore Srbije i Kosova.

"Ova inicijativa koju smo pokrenuli Safet i ja je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << od velike važnosti za ceo region Zapadnog Balkana. Odlučili smo da pozovemo sve predsednike privednih komora Zapadnog Balkana i razgovaramo o tri stvari i pošaljemo tri važne poruke", rekao je Čadež Tanjugu.

Prema njegovim rečima, jedna je politička stabilnost i kao predstavnici organizacija koje predstavljaju privredu zamoliće političare da obrate više pažnje na političku stabilnost, da joj se više posvete, jer bez nje ne možemo ni da govorimo o rastu ni ekonomskom razvoju bilo koje države ili regiona.

On je kazao da je druga poruka koja će biti poslata zahtev da se vidi na koji način poslovne zajednice iz regiona mogu da se uključe u Berlinski proces i procese bolje saradnje na Zapadnom Balkanu.

"Treća poruka je da vidimo kako možemo mi da doprinesem i šta poslovna zajedniča očekuje od tih procesa, kako zajedno da učestvujemo u velikim infrastrukturnim projektima i kako zajedno da povezujemo firme, jer svako od nas je mnogo mali da bi preživeo na tržištu, koje je danas kompleksno i zahtevno i to je ono o čemu danas želimo da razgovaramo", dodao je Čadež.

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju je rekao da je današnja inicijativa od velikog značaja ne samo za ekonomiju i da su predstavnici srpske i kosovske privredne komore došli da promovišu partnerstvo i dijalog.

Grdžaliju je rekao Tanjugu da postoji drugačija perspektiva za Balkan, a to je ekonomska saradnja i razvoj.

"Došli smo ovde da pošaljemo poruku da možemo razgovarati i sarađivati i da imamo zajedničku perspektivu. Ne može se uvek pričati samo o početnim integracijama. Ne može postojati politička integracija bez ekonomske integracije", poručio je Grdžaliju.

Kako je rekao, ovo što rade privredne komore Srbije i Kosova je doprinos tome da ekonomski razvoj bude pokretač za političku stabilnost i socijalni mir i da zajedno ubrzamo proces integracije.

"Ovo što radimo je podrška političkom dijalogu u Briselu. Nek se zna da se na Balkanu može razgovarati i da Balkan nije ono što ste mislili i upravo ovakvi potezi doprinose promeni negativne percepcije o regionu Balkana. Ja i gospodin Čadež ne tražimo ništa drugo od EU i Evrope već da radi ono što najbolje zna, a to je ekonomski razvoj. Mi tražimo ekonomski razvoj kroz dijalog i partnerstvo", rekao je on.

Grdžaliju je zahvalio Čadežu dodajući da bez dobre volje za saradnju ne bi došli do danjašnjeg skupa.

„Ovo je svakako istorijski dan za ekonomski razvoj Balkana", naglasio je Grdžaliju.

Regionalna konferencija, čiji su inicijatori i domaćini predsednici Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova, Marko Čadež i Safet Grdžaliju, organizuje se, pod okriljem Evrokomore, a u sklopu pripreme za bečki Samit na najvišem nivou, posvećen Zapadnom Balkanu, koji će biti održan 27. avgusta.

U radu regionalne konferencije učestvovaće i predstavnici evropskih komora - Austrije, Nemačke i Francuske, kao I Unije komora i berzi Turske.

Predstavnici komora Zapadnog Balkana će pre konferencije prisustvovati skupu "Investiciona ofanziva EU" koja će biti održana u Privrednoj komori Austrije, a na kome će najvećim austrijskim kompanijama Evropska komisija i Evropska investiciona banka predstaviti nove finansijske instrumente EU.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Čadež i Grdžaliju: Privrednicima potrebna politička stabilnost

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jun.2015

Privrednicima je potrebna politička stabilnost, jer do ekonomskog razvoja se može doći samo kroz dijalog i partnerstvo, poručili su danas u Beču predsednici privrednih komora Srbije I Kosova Marko Čadež i Safet Grdžaliju...Čadež je uoči sastanka privrednih komora Zapadnog Balkana, koji će...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.