CRVENI KARTON I OZBILJNO UPOZORENJE ZA KURTIJA: Ovom odlukom Priština je dovela u pitanje PARTNERSTVO sa Amerikom

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2024, 22:32

CRVENI KARTON I OZBILJNO UPOZORENJE ZA KURTIJA: Ovom odlukom Priština je dovela u pitanje PARTNERSTVO sa Amerikom

Veliko nezadovoljstvo Kurtijevom politikom

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen izjavio je za Glas Amerike da su SAD veoma zabrinute zbog odluke kosovske vlade da ne dozvoli korišćenje dinara, te da je takvim stavom Vlada Kosova dovela u pitanje partnerstvo sa Sjedinjenim Državama.

On rekao da bi Priština trebalo da povuče tu odluku.

- Ne iznosim nejasne pretnje u javnost. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Rekao bih da ako nas ne tretiraju kao partnera, nećemo se odnositi ni prema Vladi Kosova kao prema partneru - kazao je O'Brajen.

Kako navodi, iako su Sjedinjene Države savetovale Prištinu da ne sprovodi takve akcije, ona je odlučila da je sprovede, ne uzimajući u obzir savete ključnih partnera. Ističe da su svi problemi koji su se javili od objavljivanja te odluke identifikovani u prvih 5-10 minuta nakon što se u javnosti saznalo za to.

Međutim, dodaje, Priština je nastavila sa implementacijom te odluke bez upozorenja i ostavila je jedan broj građana u nedoumici kako da plaćaju hleb, kiriju i struju, koju su neki tek počeli da plaćaju.

- Ovo nije oblik efikasnog upravljanja. Veoma smo zabrinuti, jer ovo pokazuje nesposobnost vlade da služi svojim građanima, ali i partnerstvu. Biti deo Evrope danas znači rešavati probleme kroz dijalog uz efikasno planiranje i upozorenje. Ova odluka je saopštena ishitreno, bez upozorenja i bez pokušaja da se postojeći mehanizmi koriste za pronalaženje odgovora na sve probleme koji bi se mogli pojaviti - kazao je.

Na pitanje da li je tri meseca tranzitnog perioda dovoljno, O'Brajen kaže da ljudi moraju znati kako će platiti svoje račune, a da kada se čita saopštenje tzv. centralne banke Kosova, nigde ne piše da će biti dozvoljeno korišćenje dinara.

- Kaže se da će biti ponuđena alternativa. Ovo je moralo da se uradi pre sprovođenja odluke u saradnji sa pogođenim zajednicama i susedima pogođenim odlukom i iskreno sa Evropskom unijom i nama. Dakle, ne, trebalo bi odmah da prestanu sa ovim i onda da rade na rešavanju konkretnog problema koji žele da reše, kao što to rade moderne evropske države - ukazuje.

Preneo je da je sa Aljbinom Kurtijem imao nekoliko razgovora u periodu pre objavljivanja odluke i kratak razgovor nakon toga i dodao da je Kurti razumeo zabrinutost, kao i da je obećao da će poraditi na tome.

- Ali, jasno je da je odlučio da odobri odluku. Ako nas ne tretira kao partnera, postavlja se pitanje da li ovu vladu možemo smatrati partnerom - kazao je.

Na pitanje da li i SAD planiraju da uvedu kaznene mere kao što je to učinila EU, ako Priština bude insistirala na svom stavu, američki zvaničnik navodi da ne upućuje nejasne pretnje javno, ali da ako ih ne tretiraju kao partnera, neće se ni oni odnositi prema Prištini kao prema partneru.

Navodi da bi Zajednica opština sa srpskom većinom ovaj problem rešila tako što bi se razjasnilo pitanje posla koji se šalje i svrhe u koje bi se on koristio.

- Postoje i drugi načini da se obezbedi ova jasnoća, uključujući kroz dijalog, kroz neformalne konsultacije, ali ne treba objavljivati odluke usred noći nakon što vam najbliži partneri kažu da je to loša ideja i loše upravljanje - poručuje.

Upitan o odnosima Prištine i Beograda nakon Ohridskih sporazuma, O'Brajen kaže da primena pripada svakoj strani i da obe strane bi trebalo da preduzimaju svoje akcije, nezavisno od druge strane.

- A sada su stvorene okolnosti koje omogućavaju obema stranama da krive jedna drugu umesto da rade na tome da njihovi stanovnici budu slobodni i napredniji - kazao je O'Brajen.

(Srbija Danas/Kosovo-online)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.